Notiunea de educatie timpurie lipseste cu desavarsire din cresele din Romania
Vorbiti cu bebelusii, daca vreti sa ajunga niste adulti siguri pe ei.
Sunt sfaturile psihologilor, care sustin ca pana la trei ani, 80% din creierul unui copil se dezvolta deja, daca cineva se ocupa de asta.
Numai ca in cresele noastre nu se face educatie, atrag tot ei atentia. Cei mici sunt doar hraniti si schimbati. Ingrijitoarele ridica din umeri neputincioase. Nu au nici pregatirea necesara si sunt prea putine.
Notiunea de educatie timpurie este necunoscuta in Romania. Dezamagiti de cum le sunt crescuti copiii in crese, mai multi parinti, ajutati de o fundatie, au chemat specialisti din strainatate sa le dea exemplul lor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In Marea Britanie, de pilda, medicii au comparat radiografii ale creierului pentru doi copii de trei ani: unul crescut cu afectiune, altul complet neglijat. Cel din urma avea creierul mult mai putin dezvoltat. De aceea specialistii in educatie timpurie recomanda ca intre zero si trei ani, copiiilor sa li se vorbeasca mult si chiar in limbi straine, cineva sa le cante, sa le citeasca, sa le arate litere, cifre. Altfel nu le va fi bine.
Cum mamele sunt incurajate sa se intoarca la lucru cat mai repede, nu au incotro si isi duc bebelusii la cresa. In unele unitati dorm si cate doi in pat, sub ochii unui personal insuficient.
Aceleasi femei care au grija de copii, dau si cu mopul, curata chiuveta, sterg geamurile, spala si vasele. Ingrijitoarele care ar fi trebuit sa se ocupe de asta si-au dat demisia dupa ce au ramas cu salarii mizere.
Chiar si asa, multi parinti prefera sa-si stie juniorii macar curati si supravegheati. Si tot nu au unde. Din peste 1,4 milioane de copii pana in trei ani, cati are Romania, doar 13 500 au locuri in cresele de stat.