Nicolaescu: Proiectul privind malpraxisul, finalizat. Pacientul va avea garantia ca va fi despagubit

Dată publicare: 31-07-2013 18:02
Dată actualizare: 03-08-2013 06:45


Malpraxis

Ministrul Sanatatii a anuntat ca proiectul privind malpraxisul este finalizat si ca, prin adoptarea acestuia, pacientul va beneficia de proceduri simplificate si de garantia ca, atunci cand se va dovedi actul de malpraxis, va fi despagubit.

Nicolaescu a mentionat ca este pentru a treia oara cand proiectul de modificare a Legii sanatatii (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis, este pus in dezbatere publica, dupa ce i-au mai fost aduse unele modificari.

Ministrul a spus ca noutatile aduse de proiectul de act normativ vizeaza in egala masura pacientul, dar si medicul. Potrivit ministrului, pacientul va beneficia de proceduri simplificate, costuri reduse si garantia ca atunci cand se va dovedi actul de malpraxis va fi despagubit de catre asiguratori.

"Pacientul va primi din partea spitalului toate documentele medicale privind cazul reclamat si nu va mai fi nevoit sa astepte ani de zile decizia instantelor de judecata. In proiectul de lege este prevazut ca, in termen de 6 luni, procesul de evaluare a cazului sa fie finalizat", a explicat Nicolaescu.

Totodata, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inaintea incheierii contractului de asigurare. Noul proiect va fi postat miercuri pe site-ul Ministerului Sanatatii si este prevazut a intra in vigoare incepand cu anul viitor, a mai spus ministrul.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO