Musulmanii din Dobrogea sarbatoresc Ziua Sacrificiului. Traditiile zilei care marcheaza finalul pelerinajului la Mecca

05-10-2014 07:42


Comunitatea de turci si tatari din Dobrogea a fost in sarbatoare. Musulmanii au celebrat ziua sacrificiului, moment ce incheie pelerinajul de la Mecca.

Traditia spune ca in ziua de Kurban Bayram, cum este numita sarbatoarea, cei instariti trebuie sa sacrifice un miel, un taur sau o camila, si sa imparta carnea cu cei saraci. Iar copiii umbla din casa in casa, cu urari de bine, si primesc in schimb dulciuri.

Traditia spune ca sarbatoarea sacrificiului incepe la moschee, cu o ceremonie la care participa doar barbatii. Acestia merg apoi acasa, unde sacrifica tauri sau berbeci. Insa. inainte sa taie animalul, barbatul trebuie sa spuna o rugaciune.

Carnea animalului se portioneaza - o treime se imparte saracilor, o treime prietenilor si restul revine familiei.

"Pe lumea cealalta, cand o sa murim, se zice ca este un rau. Atunci iese batalul in fata ta si te trece pe partea celalata spre rai", a spus o femeie.

Animalele se taie in cinstea lui Abraham, care a fost gata sa-si sacrifice fiul, ca dovada a credintei in Allah.

"Noi aducem aceasta jertfa, aceste sacrificii, pentru Dumnezeu, pentru ca el ne-a creat si ne-a dat viata", a spus Vuab Diner, hogea Agigea.

In timp ce barbatii sunt ocupati cu taierea animalelor, femeile asteapta copiii in poarta cu dulciuri, iar mai apoi se intorc in bucatarie unde fac baclavale si sarailii pentru musafiri.

Fie ca sunt turci, tatari sau romani, cei mici asteapta cu nerabdare sarbatoarea sacrificiului.

"Imi place sarbatoarea asta, pentru copii este ceva mai nemaipomenit", a spus un copil

VIDEO PROTVPLUS.RO