Mucegai si gandaci in inchisori! Detinutii dau statul in judecata la CEDO

Ultima actualizare: 08-10-2012 05:59

Detinutii dau in judecata Romania si castiga la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Motivul: conditiile de detentie din inchisorile noastre.

Astfel, de zece ori mai multi puscariasi decat pana acum au obtinut sute de mii de euro de la stat dupa ce au reclamat ca dupa gratii pana si apa are alta culoare si un miros ingrozitor, iar in camere e loc putin, mucegai si plin de gandaci.

Radu Marius Alexandru a dat statul roman in judecata si a castigat 6.000 de euro. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca detinutul a fost cazat in conditii improprii si a fost abuzat fizic.

Barbatul a stat doi ani dupa gratiile inchisorii Jilava. Ispasea o pedeapsa pentru sechestrare de persoane si talharie. Asta nu inseamna, spune el, ca trebuia sa stea si-n conditii inumane. Ca el mai sunt alte cateva sute de detinuti care incearca sa-si obtina dreptatea la Curtea europeana.

Penitenciarele noastre functioneaza in cladiri vechi, cu instalatii de apa si caldura ce nu au fost reparate de ani. Nu sunt nici izolate termic. Pe langa apa murdara si caldura insuportabila vara, nu trebuie uitata lipsa de spatiu. Trei metri patrati pentru un puscarias cer normele, ori in Romania stau cate 30 in camera.

Un exemplu graitor este Margineni. Costructiile au nevoie de reparatii, mobilierul este bun de pus pe foc, peretii nu se mai vad de mucegai. Ca sa se schimbe ceva, e nevoie de multi bani, cateva milioane de euro, fonduri inexistente.

Pana atunci, Romania le plateste celor care executa pedepsele in inchisorile ei mii si mii de euro pentru conditii mizere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO