Anual, Romania este pedepsita in 90 de cazuri noi de catre CEDO
Autoritatile primesc numai vesti rele de la CEDO. Atata vreme cat in Romania, fostii proprietari nu gasesc castig de cauza, cei care mai au bani si rabdare se duc la Strasbourg, unde, desigur, li se face dreptate.
In ritmul in care se judeca toate aceste plangeri, zeci, poate sute de ani de-acum incolo, tara noastra ar putea ramane pe lista condamnarilor sau poate cine stie, intr-o buna zi justitia o sa fie si la noi oarba, adica impartiala.
In 2009, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania in 300 de dosare care se traduc in despagubiri de aproximativ 12 milioane de euro. Majoritatea sentintelor sunt legate de incapacitatea guvernului de a rezolva problema proprietatilor nationalizate.
Romania este vedeta Curtii Europene a Drepturilor Omului si pentru recordul detinut de la capitolul modificari legislative. In ultimii ani, s-au inregistrat 60, fara ca cererile sa fie si rezolvate, asa cum s-a intamplat de exemplu in state ca Polonia sau Ungaria.
Cu alte cuvinte estimarile sunt dintre cele mai nefericite. Anual Romania este pedepsita in 90 de cazuri noi si tinand cont ca alte 50.000 de dosare asteapta inca o rezolvare, Curtea de la Strasbourg va continua sa judece statul ani buni de-acum incolo.
Un asemenea scenariu pare sa fie mai usor de acceptat de catre autoritati, care se complac sa restituie circa 10 milioane de euro in transe in loc sa dea o data cateva miliarde. Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca nimeni nu are timp sa ii verifice pe judecatorii implicati in sentinte controvestate, rasturnate ulterior de colegii de la CEDO.