Statul roman ia masuri pentru scurtarea proceselor interminabile!
Procesele din Romania vor fi scurtate drastic, iar cei care asteapta prea mult o sentinta vor fi despagubiti. Sunt numai doua modificari legislative la care lucreaza Ministerul Justitiei.
CEDO a condamnat marti Romania sa-i plateasca 12.000 de euro despagubiri unui reclamant. Au trecut 15 ani si jumatate de cand isi revendica anumite drepturi de autor, dar procedurile judiciare nu s-au finalizat inca.
Este recordul dintr-o lista lunga de condamnari primite de tara noastra de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru depasiri ale termenelor de judecata.
Un exemplu este cazul Apahideanu, un caz de partaj in care reclamantul a asteptat 11 ani si trei luni o sentinta definitiva. Numai la judecatorie, dosarul a stat cinci ani. Intr-un alt dosar, in care s-a revendicat un imobil, procedurile judiciare au durat noua ani si noua luni.
Cam tot atat a durat si procesul Varvarei Stanciu, al carei dosar s-a plimbat la sapte instante de judecata si a fost judecat de trei ori pana la o hotarare irevocabila.
Primii aratati cu degetul sunt judecatorii, pentru ca amana la nesfarsit procesul, ajutati si de lege.
Marti, in ziua celei mai recente condamnari la CEDO, judecatori, procurori, executori si avocati au discutat despre vina si vinovati. Au aflat ca Ministerul Justitiei lucreaza deja la un proiect de lege care ar putea rezolva problema proceselor de lunga durata. Legea ar urma sa oblige urgentarea judecarii proceselor, iar cei care asteapta prea mult o sentinta vor fi despagubiti.
Potrivit estimarilor oficiale, durata medie de judecare a unui proces - civil sau penal - este de doi ani si doi ani si jumatate.