Rosiile cherry incep sa impinga din farfurie tomatele traditionale. Avantajele care i-au incantat pe agricultori
Rosiile cherry cuceresc incet, dar sigur, batalia pentru farfuriile romanilor. Turistii le-au mancat cu branza feta in Grecia sau cu mozzarella, in Italia, iar acum le vor si acasa, in locul tomatelor noastre traditionale.
In ultimii 5 ani, cererea de rosii cherry a crescut de zece ori iar producatorii nostri s-au adaptat. Cultiva rosii cherry pentru ca sunt productive, de doua ori mai scumpe decat celelalte si sunt cele mai cautate in restaurante. Bucatarii prefera rosiile cherry pentru aspectul lor placut, dar si pentru aroma deosebita.
"Sunt foarte utilizate in diete”, explica chef Iosif Stefanescu, „au 18 calorii la suta de grame. Sunt micute, infrumuseteaza farfuriile prin culoarea lor puternica.” Cel mai des sunt sunt combinate cu branza, sparanghel si fructe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Citeste si: Consumul de rosii poate creste fertilitatea masculina cu 70%
In urma cu cativa ani romanii erau reticenti tocmai din cauza dimensiunilor mici si a pretului de doua ori mai mare. Acum insa au ajuns sa dea chiar si 150 de lei pentru un kilogram de rosii cherry bio din Olanda. Si cum cererea este in crestere, si productia a crescut de 10 ori in 5 ani.
Tomatele obisnuite se coc doua, maxim 3 luni pe an, din iunie pana in august. Avantajul rosiilor cherry este acela ca pot fi productive 6 luni. Recoltarea lor se poata face pana in decembrie.
E adevarat insa ca prezinta si dezavantaje. Rosiile cherry nu pot fi vandute la gramada, ci trebuie ambalate in caserole, iar daca fermierii nu se asociaza nu au suficiente cat sa vanda in magazinele noastre.
La statiunea de cercetare de la Buzau exista in prezent 80 de tipuri de rosii cherry. Cercetatorii de aici au inceput ameliorarea la rosii cherry inca din 1996, folosind specii salbatice, care sunt mult mai rezistente. Asa ca rosiile obtinute sunt superioare fata de tomatele cu fructe mari. Cei mai multi hibrizi sunt adusi din tari precum Israel, Spania, Italia si Olanda. Dar agricultorii prefera soiurile romanesti.
Sursa: Pro TV
Etichete: rosii, alimentatie, bucatarie, tomate, culinar,
Dată publicare:
03-06-2014 19:30