Primele capsuni romanesti ajunse in piete, de doua ori mai scumpe decat cele de import. Cat trebuie sa platim pentru un kg
Oricat ar fi de capricioasa, iata ca primavara ne face o surpriza placuta. Primele capsuni romanesti, rosii si extrem de aromate, s-au copt deja in nordul tarii, asa ca au ajuns in piete mai devreme cu trei saptamani.
Pretul lor este insa pe masura. Cei nerabdatori sa guste din fructele zemoase trebuie sa plateasca pentru un kilogram, 20 de lei.
Emilian Palincas este din Halmeu, Satu Mare, si spera ca va da lovitura anul acesta. A plantat capsuni si in solarii, si in camp, iar acum este deja la piata.
"Ieri s-au cules 60 de kilograme si sigur ca in fiecare zi merge crescand, ca se coace dupa vreme. Maine vor fi 100 de kilograme si in 2, 3 zile 150 de kg", a explicat Emil Palincas, producator.
A fost mai cald decat anul trecut, cand prima productie aparea abia in mai. Printre straturi il gasim si pe Vasile. De cateva generatii, familia lui traieste numai din capsuni.
"Cu 30% mai mare" va fi productia lui Vasile Tripon anul acesta.
Cultivatorul spune ca, desi costa 20 de lei kilogramul, fructele se vand, pentru ca oamenii s-au obisnuit cu aroma lor inconfundabila.
In acelasi timp, in piete si in supermarketuri gasim in special capsuni din Grecia, Turcia, Italia sau Spania, la jumatate de pret.
"Astia sunt din Turcia, la 8,90 kilogramul, sunt aromati, dar nu asa de dulci ca ai nostri", a explicat un comerciant.
Primele capsuni de camp cu preturi rezonabile vor fi numai bune abia de luna viitoare.