Momente emotionante la muzeul din Bihor dedicat victimelor comunismului. Un fost detinut si-a recapatat locul in istorie

Ultima actualizare: 14-06-2017 07:34

Momente emotionante la muzeul din Oradea, unde a fost inaugurat recent Memorialul "Rezistenta si represiune in Bihor", ce aminteste de lagarele din perioada comunista.

Un fost detinut politic, care fusese "uitat" cand a fost amenajata expozitia, si-a recapatat locul in... paginile istoriei.

Numele si fotografia sa vor sta alaturi de ale celorlalti 126 de colegi de suferinta, cu povesti de viata cutremuratoare.

Tiberiu Serban, fost detinut politic, are 87 de ani, si locuieste acum in Canada, impreuna cu sotia si cele doua fiice. Aflat in vizita la Oradea, a mers la Memorialul din Muzeul Cetatii. Nu s-a regasit insa printre martiri.

A descoperit insa, cu uimire, fotografia surorii sale.

Reporter: Recunoasteti pe cineva?
Tiberiu Serban: Pe sora-mea. In lotul de la Beius a fost si ea arestata.

Alaturi de un alt detinut politic, a facut un tur al celor zece incaperi.

Cei doi au depanat amintiri dureroase.

Cornel Salisteanu - fost detinut politic: "Eram la un pas de fericire. Terminam anul 5, eram ultima sesiune, aveam tema pentru examenul de stat, lucram la ea… Arestat, condamnat, exmatriculat. Zece ani am asteptat pina am putut sa-mi dau examenul de stat."

Tiberiu Serban - fost detinut politic: "Si eu am fost la Gherla. Acolo, atuncea o venit cei de la Pitesti care o facut, domle, iadul, pur si simplu."

In poveste a intrat si sotia sa.

Marioara Serban: "Ne-au chemat la UTC sa ma ia pe mine la intrebari de ce ma casatoresc cu unul care a fost dusmanul partidului. Si i-am spus: pentru ca-l iubesc si nu ma poate opri nimeni sa-m iau barbatul care-mi place mie."

Cristina Puscas - muzeograf: "Avem multe alte povesti, avem executii, zilele trecute a venit o doamna si mi-a adus poza tatalui ei care in 1949 a fost impuscat de securisti."

Locul unde se afla acum Memorialul nu a fost ales intamplator. In trecut, ceatea a fost folosita si ca lagar de internare si triere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO