Mitul că ciocolată îngraşa sau că este nesănătoasă, contrazis de nutriţionişti
E chiar indicat să o consumăm, însă trebuie să fim atenţi la ingrediente, calitate şi, mai ales, cantitate. Miercuri, când e Ziua Internaţională a Ciocolatei, este încă un prilej să ne putem bucura de gustul ei delicios.
Potrivit unui studiu, consumul de ciocolată a crescut în ultimii ani în România, iar piaţa de profil va atinge în acest an un nivel istoric de aproximativ un miliard de euro.
Potrivit Eurostat, un roman mănâncă, în medie, pe an 2,2 kilograme de ciocolată. Raportat la ţările occidentale, consumul este încă foarte redus. Elveţienii, campioni europeni în materie, consumă 11 kilograme de ciocolată pe cap de locuitor, iar media în Uniunea Europeană este de 10 kilograme. Medicii spun însă că trebuie să alegem produsele de calitate.
Iren Alexoi, medic nutriţionist: "Atenţie mare ce tip de ciocolată luăm, o preferăm pe cea neagră, bineînţeles, pentru că are o cantitate de unt de cacao şi conţine mulţi flavonoizi. Aceşti antioxidanţi au proprietăţi benefice asupra sănătăţii noastre, adică scad riscul de boli cardio-vasculare, fluidifica sângele, scad colesterolul."
În ultimii ani consumatorii romani s-au rafinat, dovadă că s-au înmulţit magazinele specializate.
Fiecare sezon vine cu arome delicioase pentru ciocolată.
Iren Alexoi, medic nutriţionist: "Ciocolată cu lapte, cu foarte mare grijă recomand să o consumăm. Valoarea calorică a ciocolatei negre e cam aceeaşi, dar numărul de carbohidraţi din ciocolată cu lapte este mai mare, aproape dublu. Ciocolată cu lapte are şi alte adaosuri, foarte mult zahăr."
Dealtfel, spun medicii, putem consuma ciocolată chiar în timpul unei diete. Potrivit nutriţioniştilor, 100 de grame de banane, spre exemplu, au aproape 90 de calorii, iar 100 de grame de ciocolată neagră, fără zahăr, 50 de calorii.
Cantitatea de ciocolată consumată zilnic nu trebuie să depăşească însă 20-30 de grame.