Misterul "teleportarilor" din Iasi. Sute de persoane au certificate de handicap, dar calatoresc zilnic si 600 de kilometri
Cateva sute de persoane cu handicap din Iasi au dat, pentru o perioada, impresia ca ar fi descoperit ... teleportarea. Unele erau internate in spital, dar au facut naveta, zilnic, chiar si cate 600 de kilometri, cu autobuzul sau cu trenul.
Datele apar intr-un raport al Camerei de Conturi din Iasi, care a sesizat politia. Asa a iesit la iveala ca, in aceasta poveste, nu e nimic SF. E vorba doar de o inselaciune masiva cu bilete de transport.
Frauda pornea la colt de strada, unde beneficiarii acestor tichete isi vindeau - pentru cateva sute de lei - dreptul oferit de stat, de a calatori gratuit.
Alegeri 2024
11:31
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
09:36
Ilie Bolojan: „Va trebui o mobilizare foarte serioasă, în aşa fel încât doamna Lasconi să câştige”
07:51
Care a fost cea mai mare prezență la vot la alegerile parlamentare din România de după anul 1989
07:49
Analist: Dacă PSD se va abține de la a da indicații de vot pentru turul 2, va deveni responsabil de victoria extremei drepte
Chiar la poarta sediului directiei de asistenta sociala Iasi, o femeie sta la "vanatoare" de bilete de transport, valabile doar pentru cei cu handicap. De regula, abordeaza cu tupeu o persoana cu dizabilitati si incepe negocierea.
Tichetele sunt oferite gratuit de stat exclusiv persoanelor cu handicap si, sub nicio forma, nu pot fi instrainate. Ca sa faca insa un ban, oamenii incalca legea si le vand. Biletele ajung, de fapt, la diferiti transportatori - complici in aceasta frauda, spun anchetatorii. Ei sunt - sustin procurorii - cei care completeaza tichetele in fals, pe trasee fictive, apoi le deconteaza. Asa au ajuns cei de la de Curtea de Conturi sa constate, de exemplu, ca o persoana cu handicap a calatorit si 600 de kilometri intr-o singura zi. Iar dovezile nu se opresc aici.
Ion Ticu, director adjunct la DGASPC Iasi: "In timp ce persoanele cu handicap erau internate in spital, ele figurau ca si calatorind pe anumite rute. Noi am anuntat politia."
Anca Vajaiac, purtatorul de cuvant al IPJ Iasi: "Noi continuam cercetarile in dosarele penale intocmite sub aspectul savarsirii infractiunilor de furt, inselaciune si fals."
Dupa un an de ancheta, peste 1.800 de persoane trebuie sa dea acum explicatii. Astfel de infractiuni au fost depistate si in Botosani, dar si in Capitala.