Contribuțiile la sănătate ar putea fi plafonate. Angajații din IT și construcții ar rămâne fără scutiri

Ultima actualizare: 11-10-2021 19:51

Contribuțiile la sănătate ar trebui să fie plafonate, spune ministrul interimar al Finanțelor, care face această propunere la pachet cu eliminarea scutirilor de care beneficiază în prezent angajații din IT și construcții.

„Ar trebui să plătim cu toții mai puține impozite pe salarii, dar să achităm aceleași taxe pentru sănătate'', spune ministrul. Cu alte cuvinte, taxele să fie aceleași, indiferent de salariu. Pentru că actualul Guvern nu poate lua această decizie, ea rămâne la nivel de discuție pentru următorul cabinet.

Toţi plătim taxa pentru sănătate 10% din salariu, indiferent de cât câştigăm. Ministrul interimar al Finanţelor spune că e incorect să plătim diferit, dar să beneficiem de aceleaşi servicii. În consecinţă, propune un plafon.

Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu: „Mă gândesc la 10%, dar nu mai mult de o anumită sumă, un anumit plafon. De ex., patronatele propun 3 salarii medii brute pe economie ca plafon. Un salariu din IT câştigă 30.000 de lei, el plăteşte o contribuţie de 3.000 de lei, dacă punem acest plafon la 3 salarii medii brute probabil ca plafonul, ar fi undeva pe la 17-18 mii de lei, deci va plăti 1.700 sau 1.800 şi nu 3.000 de lei.”

Ţinta ar fi scoaterea la iveală a unor venituri mari. Vîlceanu susţine că mulţi oameni cu venituri mari preferă să plătească impozite de până la 3%, ca microintreprindere, decât să fie salariaţi, caz în care taxele sunt mult mai mari.

Plafonarea contribuţiilor este gândită de guvernul interimar la pachet cu eliminarea unor scutiri de care beneficiază în prezent IT-iștii şi angajaţii din construcţii. Peste 100.000 de IT-iști sunt acum scutiţi de impozitul pe venit de 10%, iar lucrătorii din construcţii pot beneficia de o cotă redusă la pensie, fără să mai achite contribuţia la sănătate şi impozitul pe venit.

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Sănătăţii spune că măsura de plafonare ar văduvi, cel puţin temporar, bugetul Sănătăţii.

Schimbarea ar fi una treptată, precizează premierul interimar, care nu poate lua o astfel de decizie pentru că nu are puteri depline.

Florin Cîțu: „Sunt mai multe variante pentru a face costul contribuţiilor să fie mai mici. Mă gândeam la o reducere a contribuţiilor până în 2024.”

Măsura ar veni în avantajul celor care ar dori să-şi folosească o parte din venituri pentru o asigurare privată de sănătate.

Andreea Gheorghe, specialist fiscal: „Persoanele cu venituri mai mari contribuie mai mult decât cele cu venituri mici şi e posibil ca ele să nu beneficieze de servicii medicale în concordanţă cu valoarea plătită către bugetul sănătăţii. România e considerată un soi de paradis fiscal pentru că noi, neavând o cotă de impozit progresivă, atunci desigur că noi plătim 10% pentru orice valoare a venitului încasată.”

Acum, un salariat plăteşte către stat un impozit de 10% şi contribuţii la sănătate alţi 10% + 25% pentru pensie. De pildă, dintr-un salariu minim brut de 2.300 de lei, la stat ajung 914 lei.

Asta în vreme ce o persoană cu microintreprindere poate plăti doar un impozit de cel mult 3%, la care se adăugă o cotă de 5% pentru dividende, iar contribuţia pe sănătate poate fi la nivelul salariului minim.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO