Sova:Comarnic-Brasov, Craiova-Pitesti si centura de sud a Capitalei, gata pana la alegerile din 2016

×
Codul embed a fost copiat

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si PROTV NEWS, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, a vorbit despre autostrada Comarnic-Brasov.

Tronsoanele de autostrada Comarnic - Brasov, Craiova - Pitesti si centura de sud a Capitalei vor fi finalizate pana la alegerile din 2016, a declarat ministrul delegat Dan Sova, potrivit caruia anul acesta vor fi inaugurati 142 de kilometri de autostrada.

El a declarat ca, la inceputul lunii octombrie, CNADNR va desemna firma care va construi autostrada Comarnic-Brasov, iar lucrarile ar urma sa inceapa pana la sfarsitul acestui an.

"Ne-am angajat ca va merge aceasta autostrada inainte de alegerile din 2016. N-are legatura cu alegerile. Nu e vorba numai de vointa mea ca ministru. Te asezi la masa cu inginerii, proiectantii. Vin unii si spun ca s-a facut studiu pe partea dreapta. Altii zic ca e mai ieftin pe stanga. Eu am spus si repet, ma mut cu cortul pe Comarnic-Brasov ca sa nu stea nimeni degeaba. Ca sa faci Comarnic-Brasov trebuie sa scoti din munte 4 milioane de metri cubi de piatra si sa bagi beton. Nu e un proiect simplu din punct de vedere al constructiei." a spus Dan Sova, la "Dupa 20 de ani".

Negocierile pentru desemnarea castigatorului contractului de constructie si de operare a tronsonului Comarnic - Brasov, parte a Autostrazii Bucuresti - Brasov, au inceput recent. La discutii au participat patru ofertanti, mai exact Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL, China Communications Construction Company, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini.

Citește și
Groapa marcata cu vopsea
"Ca la noi, la nimeni". Autoritatile din Mures au rezolvat problema gropilor: le-au vopsit cu alb

Tronsonul Comarnic - Brasov al Autostrazii Bucuresti - Brasov, cunoscuta si sub numele de "Autostrada Zapezii", va avea o lungime de 58 de kilometri, iar costurile sale de constructie, de operare si de intretinere se vor ridica pana la suma de 1,2 miliarde de euro.

Pentru constructia drumului expres/autostrazii Craiova - Pitesti au depus oferte un consortiu romanesc format din companiile Spedition UMB si Tehnostrade si asocierile straine Obrascon Huarte Lain - OHL ZS din Spania, China Communications Construction Company - Dogus Insaat Ve Ticaret (Turcia) - Egis Projects (Franta), Strabag (Austria) - Vinci (Franta) - Aktor (Grecia) si Impregilo - Salini din Italia.

CNADNR a primit la finele lunii martie candidaturi de la companii straine precum Strabag, Vinci, Aktor si Astaldi sau romanesti, printre care Tehnostrade, Spedition UMB si Euro Construct Trading'98, pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrari publice privind proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii de Centura Sud a municipiului Bucuresti si operarea si intretinerea Autostrazii Bucuresti-Constanta si a Autostrazii Bucuresti-Pitesti.

Intrebat daca pretul estimat pentru tronsonul Craiova - Pitesti, cu o lungime de 121 km, care se ridica la 1,7 miliarde euro, nu este prea ridicat, el a raspuns ca acesta include si operarea pe urmatorii 26 de ani, intretinere si reabilitari, constructia efectiva urmand sa coste aproximativ 600-700 milioane euro.

"Licitatia incepe de la acel pret si se negociaza in jos, nu in sus. Sa stiti ca aceste cifre nu numai ca sunt aprobate prin indicatori tehnico-economici, deci facute de catre specialisti, dar ele trebuie sa treaca si doua examene foarte importante. Este examenul Eurostat, la Comisia Europeana, si este examenul bancii care finanteaza. Banca nu finanteaza o fictiune", a spus el.

Legat de termenele de realizare a proiectelor, Sova a afirmat ca acestea nu depind doar de vointa autoritatilor.

"Te asezi la masa cu inginerii, cu constructorii, cu proiectantii. Noi venim si spunem: «Eu vreau termenul de realizare sa fie in doi ani». Vine inginerul si spune: «Da, duumneavoastra puteti sa vreti in doi ani, numai ca din punct de vedere tehnologic, uscarea betonului se face intr-un anumit termen, pe care noi vi-l calculam si va aratam ca indiferent ce vreti dumneavoastra, s-ar putea sa fie mai mult». Deci nu este vorba numai de vointa mea ca ministru. Eu am spus si repet aici: ma mut cu cortul pe Comarnic - Brasov ca sa nu stea cineva degeaba, dar sunt - le-am inteles si eu in interior acum - anumite chestiuni care tin de proceduri", a afirmat ministrul.

El a adaugat ca pentru realizarea tronsonului Comarnic - Brasov "trebuie sa scoti din munte patru milioane de metri cubi de piatra si sa bagi patru milioane de metri cubi de beton".

Statul a mai incercat de doua ori sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov, ultima tentativa avand loc in 2010, cand castigatorul licitatiei, asocierea Vinci (Franta)-Aktor (Grecia), a renuntat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anuntat ca a anulat contractul de constructie a autostrazii pentru ca statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a facut imposibila asigurarea finantarii.

"Pe vremea domnului ministru Berceanu s-au facut doua greseli fundamentale, si nu din punct de vedere al politicii, din punct de vedere al abordarii financiare. Nu s-a discutat cu bancile deloc, si dupa sase luni de la semnarea contractului au venit bancile si au spus ca proiectul este nebancabil. Asta a fost una, si a doua este ca nu s-a tinut cont de regulile din datoria publica, si intra pe datoria publica o suma uriasa, care nu putea fi suportata de stat. Acum ne luptam si cu acesti doi monstri care sunt ideea de bancabilitate si neintrarea pe datoria publica. Si trebuie sa gasesti solutii. Sunt formule financiare, formule de riscuri, pentru care lucreaza consultanti care se pricep la treaba asta", a spus Sova.

Ministrul delegat a afirmat ca anul acesta vor fi finalizati 142 de kilometri de autostrada, prima inaugurare urmand sa aiba loc in luna mai, pe tronsonul Deva-Orastie.

"Avem, de exemplu, o problema foarte importanta, pe Orastie-Sibiu, lotul trei, unde avem o alunecare de teren de sase kilometri, din cauza unei solutii tehnice care a fost stabilita de la inceput ca trebuiau sa faca tunel, oamenii nu au facut tunel, au crezut ca pot face fara tunel, uite ca s-a surpat terenul si acum termenul pe care il avem este 18 luni de la data la care rezolvam aceasta problema", a adaugat ministrul.

Potrivit oficialului, la lucrarile de autostrada exista intarzieri care nu tin de constructori, ci de "chestiuni administrative".

"De exemplu, nu li s-a pus la dispozitie terenul pentru ca nu au terminat exproprierile. Ca sa faci exproprieri, noi in Romania avem o problema foarte mare, majoritatea oamenilor nu au proprietatile inregistrate cadastral. Ca sa le faci exproprieri trebuie sa te duci tu sa le inregistrezi cadastral intai, dupa aia sa-i expropriezi. (…) S-au facut exproprierile pe anumite tronsoane de autostrada cu un an jumate, doi ani intarziere, pe munca CNADNR", a completat el.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Noua taxa de autostrada impusa soferilor. Sova: Potrivit calculelor, vom plati 3 euro pe suta de km
Noua taxa de autostrada impusa soferilor. Sova: Potrivit calculelor, vom plati 3 euro pe suta de km

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si PROTV NEWS, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, a vorbit despre planurile privind taxarea soferilor.

"Ca la noi, la nimeni". Autoritatile din Mures au rezolvat problema gropilor: le-au vopsit cu alb

Cine a zis ca problema gropilor de pe soselele noastre nu se va rezolva niciodata? In judetul Mures, autoritatile au gasit o solutie simpla si ieftina pentru a-i salva pe soferi de calvarul unui drum gaurit.

Ministrul Dan Sova despre autostrazi, la Dupa 20 de ani:
Ministrul Dan Sova despre autostrazi, la Dupa 20 de ani: "Suntem destul de putinciosi"

Dan Sova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine a vorbit in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata la PROTV si PROTV NEWS despre viitorul drumurilor de viteza din Romania.

Explicatia halucinanta pentru lipsa autostrazilor in Romania. Ce se va construi in 2013
Explicatia halucinanta pentru lipsa autostrazilor in Romania. Ce se va construi in 2013

"In Romania, nu se fac autostrazi pentru ca licitatiile pentru alegerea constructorilor dureaza cu anii." Explicatia halucinanta ii apartine ministrului Proiectelor de Infrastructura, Dan Sova.

Recomandări
Zi de foc pentru Salvamont. 88 de apeluri de urgență în doar 24 de ore. O persoană a murit
Zi de foc pentru Salvamont. 88 de apeluri de urgență în doar 24 de ore. O persoană a murit

Dispeceratul Naţional Salvamont anunţă vineri dimineaţă că în ultimele 24 de ore au fost primite 88 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă, aproape 100 de persoane fiind salvate. O persoană decedată a fost predată Serviciului IML.

China a dezvăluit un nou avion de luptă cu rază lungă de acțiune. Poate zbura „până la ieșirea din atmosferă”
China a dezvăluit un nou avion de luptă cu rază lungă de acțiune. Poate zbura „până la ieșirea din atmosferă”

Un nou avion de luptă chinezesc cu rază lungă de acțiune a uimit lumea după ce a fost reperat în prima sa călătorie, lipsindu-i o caracteristică cheie.

Republica Moldova a adoptat o strategie de apărare pe 10 ani. Opoziţia pro-rusă din legislativ a criticat măsura
Republica Moldova a adoptat o strategie de apărare pe 10 ani. Opoziţia pro-rusă din legislativ a criticat măsura

Parlamentul din Republica Moldova, controlat de aleşi pro-occidentali, a aprobat joi o strategie de apărare pe zece ani, care cere creşterea cheltuielilor din acest domeniu ca parte a planului de aderare la Uniunea Europeană, relatează Reuters.