Noua taxa de autostrada impusa soferilor. Sova: Potrivit calculelor, vom plati 3 euro pe suta de km

Dată publicare: 11-05-2013 14:20
Dată actualizare: 14-05-2013 06:58


dan sova

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si PROTV NEWS, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, a vorbit despre planurile privind taxarea soferilor.

3 euro! Atat vor plati soferii pentru fiecare suta de kilometri de mers pe autostrada. Anuntul a fost facut chiar de catre ministrul proiectelor de Infrastructura, care spune ca taxa se va aplica peste doi ani, cand vor fi gata 3 tronsoane de autostrada importante.

Inainte sa introduca taxa, autoritatile se angajeaza sa termine autostrazile Comarnic-Brasov, Craiova- Pitesti, dar si centura de sud a Capitalei, toate finantate in parteneriat public privat. In 2016, cand spera ca vor finaliza aceste proiecte ministrul Dan Sova spune ca va introduce taxa de autostrada.

"Potrivit calculelor, vom plati 3 euro pe suta de kilometri", spune Dan Sova.

Asta in cazul autoturismelor pentru ca masinile de mare tonaj vor plati si mai mult. Taxa se va aplica pentru toate autostrazile si centurile in regim de autostrada din Romania, cu exceptia tronsoanelor de pe coridorul 4, adica bucatile de autostrada dintre Arad si Sibiu, finantate din fonduri europene. Acolo autoritatile nu au voie sa introduca o taxa timp de 3 ani de la darea in functiune.

Ca sa nu se formeze coada la plata taxei la intrarea pe autostrada, autoritatile au renuntat la bariera. Asa ca soferii vor fi obligati sa cumpere o vigneta speciala, doar pentru drumurile de viteza, adica un abtibild pe care il vor lipi pe parbriz.

"Am cumparat un sat intreg cu 45.000 euro". Tara in care localitati intregi se vand la preturi de garsoniere

In abtibildul vor fi inscrise informatiile despre platile efectuate de soferi. Aceste informatii vor fi citite de camere speciale, iar cei care vor fi prinsi circuland ilegal vor fi amendati. "Va fi un cod de bare pe geam, plata se poate face prin SMS", a declarat Dan Sova.

30 de lei va costa in plus un drum pe autostrada de la Bucuresti la Constanta, iar banii vor fi folositi la intretinerea soselelor de viteza.

Citeste si:

Compania care are lumea la picioare. E de 3 ori mai puternica decat Apple, de 10 ori ca Google si de 20 de ori ca Nike

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO