Ministrul Culturii, in razboi cu ASE-ul. A cerut oprirea lucrarilor la Casa Nanu Muscel: "Veti raspunde penal!"


Ultimul update: Luni 04 Aprilie 2016 06:59
Data publicarii: Vineri 01 Aprilie 2016 18:50
Categorie: Stiri Sociale

Scandal intre ministrul culturii si cei de la Academia de Studii Economice. Vlad Alexandrescu a incercat sa opreasca astazi lucrarile de consolidare a casei Nanu Muscel din Piata Romana, pe motiv ca ar fi ilegale.

Politia si reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii au fost chemati la fata locului. De cealalta parte, rectorul ASE-ului sustine contrariul. Proiectul prevede consolidarea casei, monument istoric, dar si ridicarea in spatele ei a unui bloc de 7 etaje.

Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii: “Nu sunteti acoperit de lege, sunteti in afara legii si daca continuati, in ciuda avertismentelor mele, veti raspunde penal, domnule rector! Si dvs, si senatul!”
Rectorul ASE: “Nu am de ce sa raspund pentru ca eu am avizele in regula.”
Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii: “Avizul trebuia semnat de ministrul culturii, fiind un monument istoric.”

Rectorul ASE: “Domnule ministru, cand primaria a dat avizul de construire, a avut aviz si de la dvs, ma gandesc.”

Discutia dintre ministrul culturii si rectorul de la ASE a avut loc pe santierul deschis in august 2015, in baza unei autorizatii de construire de la Primaria Capitalei.

In 2012, ASE-ul a cumparat casa Nanu-Muscel, cu tot cu proiectul deja avizat. In 2013, imobilul a fost declarat monument istoric si, conform legii, orice modificare adusa lui, trebuia autorizata de Ministerul Culturii.

Culmea este ca un tocmai directorul Directiei de Cultura din cadrul ministerului informa printr-o nota oficiala Primaria Capitalei ca avizul dat in 2006 este inca valabil si ca legea monumentelor nu se aplica retroactiv.

La doar o zi distanta, Primaria Capitalei avea sa semneze autorizatia de construire.

Reporter: “As vrea sa ne explicati acest document pe care dvs l-ati semnat in vara lui 2015, prin care raspundeti in fata primariei capitalei si spuneti ca nu este nevoie de un nou aviz de la ministerul culturii.”
Dragos Frasineanu, directorul Directiei de Cultura Bucuresti: “Nu, noi nu spunem ca nu este nevoie de un nou aviz, ei ne intreaba despre valabilitatea avizului eliberat in 2006 si conform legilor in vigoare, un aviz, pana este contestat de justitie, acest aviz a produs efecte juridice. el putea fi anulat doar in instanta"

Acum, aceeasi Directie de Cultura sustine ca lucrarile incalca mai multe norme. Mai exact, ca ar fi fost inlocuite materiale si date jos ornamente.

Conform beneficiarilor, inlocuirea lemnului structural din tavan cu beton armat face parte din proiectul de consolidare a cladirii. doar asa, spun ei, imobilul va putea rezista la un posibil cutremur.

Director ASE: "Avem angajati experti in restaurare, acreditati de ministerul culturii, aceste ornamente au fost preluate cu documemnte si duse in atelier pentru a fi restaurate si aduse la forma initiala"

Reprezentantii ASE au refuzat sa opreasca lucrarile, in lipsa unei instiintari oficiale, iar decizia va fi luata, dupa o analiza facuta de inspectoratul de stat in constructii.

Proiectul Romana nr. 7 este platit din bani publici, de la guvern, suma ridicandu-se la aproximativ 5,5 milioane de euro.

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO