La 9 minute, un roman face infarct. Ministerul Sanatatii pregateste generatia capabila sa salveze persoanele in stop cardiac

Dată publicare: 11-12-2014 18:34
Dată actualizare: 14-12-2014 01:00


Cursuri prim ajutor

Copiii din Romania vor lua lectii de resuscitare. La initiativa medicilor cardiologi, cei din Ministerul Sanatatii sunt in discutii cu sefii de la Educatie pentru a introduce macar doua cursuri de prim ajutor in programa elevilor de la clasa a cincea.

Se incearca astfel educarea unei generatii care, atunci cand va deveni adulta, va avea notiuni esentiale pentru salvarea de vieti. Acum, la 9 minute, un roman face infarct.

Un prim pas a fost facut inca de anul trecut, cand autoritatile au introdus un program pilot de educatie sanitara in 12 scoli din Capitala.

Din 2015 insa sunt sanse ca in toate clasele de gimnaziu copiii sa invete lucruri noi si utile.

"Din clasa a cincea. De ce am ales aceasta varsta. Pentru ca in afara de cunostinte, trebuie sa existe si o forta fizica capabila sa faca o compresia toracica. gest esential in resuscitare", a spus Antoniu Petris, medic primar cardiolog.

"Includerea in program este intentia definitiva ca atare. Pana atunci pot fi abordate temele in ora de dirigentie si la scoala altfel", a spus Ioan Mircea Coman, presedintele Fundatiei Romane a Inimii.

"Dorim sa facem un acord cu Ministerul Educatiei. Organizatia Mondiala a Sanatatii nu solicita decat 2 ore pe an de educatie cardiorespiratorie", spune Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Cursurile pot fi predate de personalul medical de la Serviciul de Ambulanta si de specialisti de la Serviciul 112. Se pregateste astfel o generatie care sa poata salva viata unui om aflat in stop cardiac.

"La fiecare 9 minute practic sirena suna in Romania pentru a pleca spre un pacient care trebuie adus la spital pentru un infarct", a spus Gabriel Tatu Chitoiu.

Astfel de ore au fost introduse in programa scolara din Norvegia inca din 1965. In tarile nordice copiii primesc la absolvire si o diploma in resuscitare.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO