50.000 de romani mor pentru ca nu sunt resuscitati. Cat de utile sunt defibrilatoarele montate in spatiile publice

Dată publicare: 25-03-2014 19:15
Dată actualizare: 28-03-2014 06:59


Sunt sau nu utile defibrilatoarele montate in spatiile publice aglomerate? La aceasta intrebare ar trebui sa raspunda autoritatile sanitare care vor sa extinda acest sistem, testat in prezent in 3 orase: Bucuresti, Galati si Piatra Neamt.

In ultimii doi ani, niciun cardiac nu a fost scos din stop cardio-respirator cu un astfel de aparat.

In Bucuresti sunt 6 defibrilatoare la metrou. Iata cum ar trebui folosite:

"In cazul in care victima este inconstienta si nu respira, trebuie sa iau defibrilatorul ca sa ii acord primul ajutor. Practic, aparatul imi explica pasii pe care trebuie sa ii urmez", ne arata intr-o demonstratie corespondentul Stirilor ProTV, Andreea Brasovean.

"Verificati electrozii. Aplicati un electroz pe pieptul gol pe partea de sus. Se analizeaza ritmul cardiac. Se recomanda soc, la o parte, socul va fi administrat in 3,2,1. Soc administrat. Incepeti resuscitarea cardiopulmonara. Administrati 30 de compresii apoi doua cicluri respiratorii"

Aparatul analizeaza din doua in doua minute ritmul cardiac al pacientului, iar daca este cazul ii administreaza din nou un soc electric.

Teoretic, cine asculta indicatiile minirobotului nu poate gresi. Daca pacientul nu e in stop cardiac si are spre exemplu doar o cadere de calciu, atunci aparatul NU livreaza soc electric. La fel se intampla in cazul unei come alcoolice.

"Un om care nu l-a folosit, daca primeste indicatii telefonice, poate sa il foloseasca,  poate debfibrila, daca defibrlatorul decide", explica si Raed Arafat.

Punerea pe picioare a unei retele la nivel national trebuie bine gandita, mai ales ca spre exemplu in Galati s-au instalat 7 aparate si s-au cheltuit 14 mii de euro . Niciunul nu a fost folosit.

"Ar putea fi doua motive: sa nu fi fost nevoie - si asta este bine - sau a fost nevoie si oamenilor le este inca frica, fiindca nu stiu sa foloseasca asa ceva si le este frica sa nu greseasca", crede dr Mihai Polinschi, directorul Serviciul de Ambulanta Galati.

Anual 50 de mii de romani mor pentru ca nu are cine sa ii resusciteze. Daca va trece proiectul statul poate plati si 1000 de euro pentru un defibrilator.


VIDEO PROTVPLUS.RO