Subiectul tabu care duce Romania pe primul loc in UE in topurile rusinii. ONU cere introducerea unei noi materii obligatorii
Recomandarea vine de la oficialii Organizatiei Natiunilor Unite, socati de faptul ca tara noastra e in fruntea unui top negru, in ceea ce priveste sarcinile in randul minorelor.
Problema e ca in Romania nu este vorba doar despre lipsa orelor de educatie sexuala, ci si despre o lipsa acuta a programelor de preventie. Asta in conditiile in care in tarile civilizate tinerii isi pot procura gratuit prezervative de la tonomate.
Elevii din clasa a 9-a de la Colegiul Spiru Haret din Bucuresti isi iau lectii de educatie sexuala. Scoala a incheiat un parteneriat cu o fundatie, iar voluntarii vin saptamanal sa vorbeasca tinerilor despre viata sexuala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andreea, voluntar: "La inceput le este jena, aceea ca nu au mai vorbit, dar dupa aceea se acomodeaza''.
Cu ajutorul voluntarilor, elevii de 15 ani au inteles ca nu e o rusine sa vorbeasca despre aparatul reproducator si bolile cu transmitere sexuala.
Si asta pentru ca multi tineri nu stiu ca, in urma relatiilor sexuale neprotejate, se pot infecta cu boli grave, cum ar fi hepatitele B sau C, Sifilis, HIV, Gonoree, HPV sau Clamidia.
Nagy, voluntar: ''Cei mai multi sunt interesati de partea ITS- urilor, HIV, SIDA, care sunt cauzele, cum se transmit''.
Colegiul Spiru Haret e un exemplu pozitiv. In Romania sunt insa prea putine scoli care au asemenea lectii in programa.
Din pacate, multi parinti si profesori refuza sa le ofere elevilor informatii despre ce inseamna viata sexuala si care sunt implicatiile ei. Tocmai lipsa de informare a facut ca Romania sa fie in topul tarilor din Uniunea Europeana cu cele mai multe minore insarcinate.
La lipsa educatiei se adauga lipsa programelor eficiente de preventie. In timp ce in multe tari europene tinerii isi pot lua prezervative gratuite chiar din scoli, la noi tinerilor le sunt doar prezentate.
Maria Georgescu, presedintele ARAS: "Inspectoratele nu ne lasa sa impartim prezervative in scoli, doar le aratam.''
In Franta, Italia, Spania, Olanda, Germania sau Norvegia exista aparate speciale cu prezervatie si absorbante, pe care tinerii le pot lua gratuit inclusiv din unitatile scolare.
Autoritatile romane trebuie sa ia urgent masuri pentru ca avem foarte multe mame adolescente, cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Suntem pe locul 2 in Europa, dupa Bulgaria.