MS lasa medicii fara rezidentiat sa lucreze in spitale. Te-ai trata la ei?

Dată publicare: 06-01-2011 00:00
Dată actualizare: 07-11-2012 16:11


Criza de personal medical ia proportii. Ca sa acopere golul lasat de cei peste 12.000 de medici si asistente care au parasit spitalele noastre in ultimii trei ani, Ministerul Sanatatii (MS) da un nou ordin.

Ordinul le va permite absolventilor de medicina sa poata fi angajati chiar si fara rezidentiat.

In fiecare an, in medie, 600 de absolventi de Medicina, cad la examenul de rezidentiat. Si astfel isi pierdeau sansele sa lucreze in spitale, optand pentru firmele de medicamente. De anul acesta, ei vor putea sa lucreze, sub indrumare, in anumite sectii din spitale, la camerele de garda sau la medicii de familie, chiar si fara examen.

O astfel de masura vine dupa ce peste 12.000 de cadre medicale au plecat sa ingrijeasca bolnavii altora intre 2007 si 2010, in tari precum Canada, Marea Britanie, Franta, Italia si Belgia.

Mai mult decat atat. Dintre cele aproape 2.800 de posturi scoase la concurs de Ministerul Sanatatii in noiembrie, doar jumatate au fost ocupate. In principal, din cauza salariilor mici.

Acesta este motivul pentru care si presedintele Traian Basescu a propus o noua modalitate de finantare in sanatate. Practic, medicul sa nu mai fie slujbas al statului cu salariu fix, ci sa aiba contract cu spitalul si sa fie platit in functie de munca prestata si performanta.

Banii pentru suplimentarea salariilor medicilor buni ar putea fi stransi dupa ce va intra in vigoare si co-plata. Asta inseamna ca este posibil ca doctorii sa acorde consulatii contra cost la spital, cum se intampla, spre exemplu, in Franta. Si, in plus, sa aiba libertatea sa incheie contracte cu mai multe spitale.VIDEO PROTVPLUS.RO