Procedura recompensarii detinutilor "scriitori" se va relua, dar cu alte reguli. Cate zile de libertate se vor obtine

Ultima actualizare: 15-06-2016 01:01

Ministerul Justitiei este gata sa reia procedura recompensarii detinutilor care scriu carti in puscarie. Vor beneficia insa de cel mult 20 de zile, nu 30, ca pana acum cateva luni, cand DNA a sesizat posibile abuzuri.

Pe viitor, cei care se gandesc sa plagieze vor fi verificati de expertii Ministerului Educatiei. Doar acestia vor decide daca memoriile unui patron de club de fotbal au sau nu caracter stiintific.

Una calda, alta rece pentru "intelectualii" din inchisori. Ministerul Justitiei nu va anula dreptul literatilor de a castiga libertate pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa. Dimpotriva. Cu o conditie: toata munca lor de documentare, cercetare si redactare va fi strasnic pazita.

Gigel Paraschiv, secretar de stat: "Nu va mai fi situatia in care persoana lipsita de libertate se va prezenta la conducerea inchisorii si va spune: aceasta e lucrarea, vreau sa beneficiez de prevederile legii. El va inainta o cerere si va spune: doresc sa elaborez o lucrare."

Fiecare carte scrisa de un detinut va avea nevoie de girul Consiliului National al Cercetarii Stiintifice. Doi sau chiar trei evaluatori recunoscuti vor decide independent daca o creatie este sau nu stiintifica, nu ca pana acum cand condamnatii isi gaseau chiar ei oamenii de stiinta care sa le ofere biletul de iesire din inchisoare.

Raluca Pruna, ministrul Justitiei: "Daca pana acum iti trebuia numai semnatura unui conferentiar sau a unui profesor universitar care sa ateste ca tema este relevanta pentru un domeniu, dupa care nimeni nu mai controla lucrarea ca atare, noi acum vom introduce si un control de stiintificitate a lucrarii odata ce a fost elaborata.''

Gigel Paraschiv, secretar de stat in Ministerul Educatiei: "Lucrarea este anonimizata. Numele evaluatorilor nu vor fi cunoscute de cei care au redactat. Vor fi facute rapoarte independente. Se stabileste caracterul este sau nu de interes stiintific."

Noile proceduri au fost deja stabilite si urmeaza sa fie adoptate printr-o Ordonanta de urgenta. Detinutii vor castiga maximum 20 de zile de libertate pentru fiecare lucrare stiintifica.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO