Ministerul Muncii a retras subventia pentru centrele de zi care au grija de copiii saraci. Riscurile imense ale deciziei

Ultimul update: Sambata 10 Ianuarie 2015 07:21
Data publicarii: Miercuri 07 Ianuarie 2015 18:21
Categorie: Social

Dupa ce a marit alocatia zilnica de hrana pentru copiii lasati in grija statului, Ministerul Muncii a retras subventia acordata pana acum centrelor de zi, unde mananca si primesc rechizite scolarii proveniti din familii cu risc de abandon.

S-au schimbat, pur si simplu, criteriile de aprobare a fondurilor, sustin oficialii. Cei 175 de lei pe luna cu care fundatiile cumparau alimente si haine pentru copiii saraci, sunt acum acordati pentru reintegrarea dependentilor de droguri si a adultilor cu dizabilitati.

Pana in decembrie, subventia acordata de Ministerul Muncii pentru centrele de zi, in care copiii primeau doua mese calde si doua gustari, era de 175 de lei pe luna, adica 8 lei pentru fiecare zi lucratoare. Apoi, fundatiile care ofereau aceste servicii au fost anuntate ca fondurile au fost redirectionate catre dependentii de droguri, adultii cu dizabilitati si varstnicii bolnavi. Acestea au ramas, asadar, fara o importanta sursa de venituri.

Prin mana intinsa familiilor sarace, cu multi copii, programul tinea sub control riscul de abandon. Cel mai mare pericol este ca centrele sa nu poata acoperi costurile din sponsorizari, iar parintii care scapa acum de o cheltuiala importanta, sa ii lase cu totul pe cei asistati in grija statului.

Vali Craciun, mama: "Aici mananca, se joaca, isi face temele. Fara acest sprijin ar fi foarte greu, de aia l-am si adus aici."

Oficialii au considerat ca ajutorul dat copiilor cu parinti sarmani nu mai reprezinta o prioritate. Dintre fundatiile care au primit vestea taierii subventiei, putine au contestat decizia. Totusi, cine a luptat cu birocratia si a cerut o noua evaluare a castigat subventia inapoi, in ciuda schimbarii criteriilor.

Marinela Buttu, presedintele Asociatiei "Hraniti Copiii": "Nu poti sa spui ca centrul nu este eligibil pentru subventie, in conditiile in care el a fost acreditat."

Pentru celelalte, termenul de contestare a expirat, ordinul se aplica, iar fondurile s-au taiat. De tenacitatea voluntarilor si de norocul gasirii unor sponsori depinde viitorul a mii de familii din toata tara.

LISTA NEAGRA a institutiilor care nu vor mai primi subventii pe suprafata. Ce se va intampla cu parohiile si aeroporturile
LISTA NEAGRA a institutiilor care nu vor mai primi subventii pe suprafata. Ce se va intampla cu parohiile si aeroporturile
VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
alistmagazine
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”