Ministerul Muncii a retras subventia pentru centrele de zi care au grija de copiii saraci. Riscurile imense ale deciziei

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 10 Ianuarie 2015 07:21
Data publicarii: Miercuri 07 Ianuarie 2015 18:21
Categorie: Social

Dupa ce a marit alocatia zilnica de hrana pentru copiii lasati in grija statului, Ministerul Muncii a retras subventia acordata pana acum centrelor de zi, unde mananca si primesc rechizite scolarii proveniti din familii cu risc de abandon.

S-au schimbat, pur si simplu, criteriile de aprobare a fondurilor, sustin oficialii. Cei 175 de lei pe luna cu care fundatiile cumparau alimente si haine pentru copiii saraci, sunt acum acordati pentru reintegrarea dependentilor de droguri si a adultilor cu dizabilitati.

Pana in decembrie, subventia acordata de Ministerul Muncii pentru centrele de zi, in care copiii primeau doua mese calde si doua gustari, era de 175 de lei pe luna, adica 8 lei pentru fiecare zi lucratoare. Apoi, fundatiile care ofereau aceste servicii au fost anuntate ca fondurile au fost redirectionate catre dependentii de droguri, adultii cu dizabilitati si varstnicii bolnavi. Acestea au ramas, asadar, fara o importanta sursa de venituri.

Prin mana intinsa familiilor sarace, cu multi copii, programul tinea sub control riscul de abandon. Cel mai mare pericol este ca centrele sa nu poata acoperi costurile din sponsorizari, iar parintii care scapa acum de o cheltuiala importanta, sa ii lase cu totul pe cei asistati in grija statului.

Vali Craciun, mama: "Aici mananca, se joaca, isi face temele. Fara acest sprijin ar fi foarte greu, de aia l-am si adus aici."

Oficialii au considerat ca ajutorul dat copiilor cu parinti sarmani nu mai reprezinta o prioritate. Dintre fundatiile care au primit vestea taierii subventiei, putine au contestat decizia. Totusi, cine a luptat cu birocratia si a cerut o noua evaluare a castigat subventia inapoi, in ciuda schimbarii criteriilor.

Marinela Buttu, presedintele Asociatiei "Hraniti Copiii": "Nu poti sa spui ca centrul nu este eligibil pentru subventie, in conditiile in care el a fost acreditat."

Pentru celelalte, termenul de contestare a expirat, ordinul se aplica, iar fondurile s-au taiat. De tenacitatea voluntarilor si de norocul gasirii unor sponsori depinde viitorul a mii de familii din toata tara.

LISTA NEAGRA a institutiilor care nu vor mai primi subventii pe suprafata. Ce se va intampla cu parohiile si aeroporturile
LISTA NEAGRA a institutiilor care nu vor mai primi subventii pe suprafata. Ce se va intampla cu parohiile si aeroporturile
VIDEO PROTVPLUS.RO
Gabriel Balacean
Povestea băiatului care trăiește cu o boală rară. SMS la 8828 cu textul Gabriel
Furtuna din mare a scumpit peștele de Florii. Pescarii au avut capturi de 3 ori mai mici
Șuberek, pleșcavița sau palanete. Noile mâncăruri stradale preferate de români
Mii de oameni din toată țara au participat la pelerinajul de Florii
Bucureştenii vor putea închiria trotinete electrice. De ce sunt mai rapide ca maşinile
Imagini greu de privit. Ce au găsit inspectorii ANPC într-un magazin, înainte de Florii
târg școală
Elevii unei școli din Bacău își câștigă singuri banii necesari pentru un loc de joacă
Ritualul spălării picioarelor, la Catedrala din Alba Iulia: ”Un sentiment foarte pofund"
O asistentă medicală, mama unei fetițe de 8 ani, are nevoie de ajutor. Cum puteți dona
Liste de așteptare pentru cei care vor cozonaci pe masa de Paște. Cu cât se vând
Concediu suplimentar pentru femeile care apelează la fertilizarea in vitro
Masa de Paște, reguli de respectat la capitolul ”ouă”. Diferențele dintre cele 4 categorii