Ministerul Educatiei vrea sa cumpere papusi cu dizabilitati pentru copii

Dată publicare: 08-09-2010 00:00
Dată actualizare: 10-09-2012 23:48


UPDATE: Copiii trebuie sa inteleaga de mici ca nu suntem toti la fel si ca unii, fara voia lor, au suferinte fizice iremediabile.

Plecand de la aceasta idee, autoritatile intentioneaza sa cumpere si sa distribuie in gradinite papusi reprezentand fetite, baieti sau chiar adulti cu handicap.

Decizia, inedita si in acelasi timp controversata, starneste reactii diferite din partea parintilor si a psihologilor. Cei din minister le transmit ca se inspira din modele europene privind educatia prescolara.

Toate jucariile pe care le gasim in prezent in gradinite au fost cumparate an de an din banii parintilor. Acum, pentru prima oara, fiecare gradinita din Romania va primi jucarii noi de la stat. Printre acestea, un set cu 18 papusi inedite: sase reprezentand copii si adulti cu dizabilitati si inca 12 reprezentand oameni din toate colturile lumii. Scopul ministerului e simplu: cei mici trebuie sa stie ca nu suntem toti albi si ca sunt multi care sufera intr-un scaun cu rotile.

Psihologii sunt si ei impartiti. Familiarizarea cu dizabilitatile trebuie facuta, dar ar fi bine ca cei mici sa se joace cu alti copii care au probleme, in loc sa se uite la papusi in carje.

La aceasta disputa se aduaga si cea de ordin financiar.

"In conditiile in care o buna parte din gradinite nu au autorizatie sanitara de functionare, sunt supraaglomerate si nu au nicio perspectiva de a salva lucrurile pana la inceput de an nu poate fi o prioritate", a declarat Liviu Pop, secretar genenal FSLI.

Prioritate sau nu, ministerul este dispus sa plateasca 130 de lei pentru un set de papusi. Asta inseamna cam 7 lei pentru o papusa. Iar bugetul nu va fi impovarat, pentru ca achizitia se va face din bani europeni, pe baza unui proiect aprobat inca din 2007.

In Romania nu se fabrica astfel de jucarii, asa ca la prima licitatie nu s-a incris nimeni. Ministerul a prelungit deja termenul, dar nu va renunta la proiect.


VIDEO PROTVPLUS.RO