Ministerul Culturii vrea sa achizitioneze Conacul Bratienilor de la Florica. Pretul de la care pornesc negocierile
Una dintre cele mai frumoase cladiri istorice din cate avem ar putea fi cumparata. Ministerul Culturii si-a anuntat intentia de a achizitiona Conacul Bratienilor de la Florica, monument de valoare nationala.
Ministerul a declansat demersurile de exercitare a dreptului de preemtiune.
In aceasta casa a trait cea mai importanta familie de oameni politici ai Romaniei, care a dat tarii nu mai putin de 3 prim-ministri. Doi dintre ei, Ion si Ionel Bratianu, au avut un rol urias in formarea Romaniei moderne. Pretul de la care pornesc negocierile este de doua milioane de euro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La 120 de kilometri de Bucuresti, in satul Stefanestii Noi, din judetul Arges, pe domeniul Florica incepe povestea Bratienilor, una dintre cele mai importante familii din istoria noastra.
Proaspat casatorit cu Pia Plesoianu, Ion Bratianu, boier cunoscut pentru afacerile cu vin, isi ridica in acest loc, in 1858, casa ce va deveni caminul familiei. Conacul poarta numele Florica, in memoria primei lor fetite care s-a stins la doar 3 ani.
De pe un deal privesc semet 3 vulturi, care ii intruchipeaza pe feciorii lui Bratianu: Ionel, Dinu si Vintila.
Bratianu tatal face din aceasta casa nu doar un camin, ci si un templu al culturii. Creeaza o superba biblioteca suspendata, in care s-ar fi aflat peste 30.000 de volume.
Educatia riguroasa impusa de Ion si Pia s-a vazut, ulterior, in evolutia copiilor.
GEORGETA FILLITI, istoric: "S-a spus: in Romania au existat doua dinastii: dinastia de hohenzollern si una laica, dinastia Bratienilor. Au facut un lucru extraordinar, pe care multi romani, mai ales in secolul 19 l-au facut, si-au trimis copiii la studii in strainatate".
Inginer pasionat de constructii, Ionel Bratianu schimba semnificativ structura casei. Conacul ajunge de la 12 la 40 de camere.
In birou, Ionel si-a creat propria biblioteca, in care avea peste 5.000 de volume, majoritatea de istorie. Toate cartile din casa au fost, insa, furate sau distruse de comunisti, la fel ca aproape toate piesele de moblier. Printr-o minune, a fost salvata o masa superba, de origine persana, clasata acum in tezaurul national.
La Florica au ajuns mari personalitati ale Romaniei si au avut loc discutii decisive pentru istoria noastra. Ion Bratianu l-a gazduit la conac chiar pe regele alaturi de care avea sa intemeieze Romania moderna.
Si tot aici s-au petrecut marile iubiri ale fetelor Bratianu: "Dupa Sabina, o avem pe Maria, in 1890, care s-a casatorit cu Ion Pillat. Tot aici s-a casatorit intr-o zi de 21 mai. Din casatoria lor au rezultat 3 copii: Ion Pillat poetul, Nicolae si Pia".
La poalele dealului pe care este asezat conacul, se afla capela in care se odihnesc osemintele Bratienielor. De cativa ani, biserica a fost tranformata in schit.
Ion Bratianu a fost lider marcant al Revolutiei de la 1848 si omul care in 1866, a mers in Germania pentru a-i oferi Printului Carol de Hohenzollern coroana Romaniei. Tot de numele sau se leaga si Razboiul de Independenta. A fost prim-ministru, ministru de externe, ministru al apararii si ministru de finante.
Fiul sau, Ionel, i-a calcat pe urme. Este principalul artizan al Marii Uniri de la 1918 si al participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial. Si el si Vintila au detinut functia de prim-ministru.
Comunistii au distrus apoi aceasta familie. Dinu Bratianu a murit, la fel ca fiul lui Ionel, Gheorghe Bratianu, in lagarul comunist de la Sighetul Marmatiei.