Ministerul Agriculturii nu are bani pentru "sufletul comunitatilor locale". Muzeele rurale, lasate fara fonduri europene

Ultima actualizare: 11-07-2014 07:05

Muzeele rurale s-ar putea transforma, in adevarate centre culturale, in care sa fie organizate workshopuri si targuri mestesugaresti. Este nevoie insa de investitii serioase, iar bani de la UE se pare ca nu vin

Muzeografii se plang ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu i-a inclus si pe ei pe lista accesarii de fonduri europene si nici macar nu i-a chemat la consultari.

Profesor de istorie, domnul Ion Barbuceanu, s-a gandit in urma cu 15 ani sa amenajeze la Ianca, in Braila, un mic muzeu. Prin sponsorizari a reusit sa aduca si o casa taraneasca veche de peste o suta de ani. Dar muzeografii si-ar dori sa acceseze fonduri europene, ca sa dezvolte si mai mult muzeul si sa atraga mai multi vizitatori.

"In viata satelor, a oraselor mici, exista inca un potential material ce trebuie valorificat, achizitionat, reconditionat”, spune Ion Barbuceanu „iar pentru activitatile pe care ni le propunem putem foarte bine atrage copii, desfasura activitati." La Ianca, pe timp de vara, copiii vad cum teseau pe vremuri femeile si invata mestesuguri traditionale.

Citeste si: Turismul in Romania, o dezamagire pentru straini. Cum au fost dusi la cafea in Centrul Istoric, in loc de muzee

Sunt in total 2000 de muzee rurale in toata tara, care insa nu au in acest moment acces la fonduri europene. Asta pentru ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu le-a inclus pe lista, spun reprezentantii lor.

"Aceste mici muzee care sunt sufletul comunitatilor locale sunt in ultima vreme si adevarate centre culturale”, spune Eugen Vaida, presedintele Asociatiei Monumentum. „Fac si festivaluri de dans, fac si workshop-uri de mestesuguri traditionale, sunt si festivaluri gastronomice, deci ele sunt un motor al comunitatilor locale."

Cu ajutorul a 9 milioane de euro fonduri europene nerambursabile Complexul Muzeal Astra Sibiu a reinviat. Banii au fost folositi la construirea unui centru de conservare si restaurare, a unor pavilioane multifunctionale pentru activitatile din muzeu, s-au modernizat aleile si infrastructura pe aproape 10 km si se vor monta sisteme de supraveghere video. Directorul Complexului National Muzeal Astra, Ciprian Stefan, spune ca fara fonduri europene practic putea inchide muzeul.

Singura sansa a muzeelor rurale ramane posibilitatea ca cei de la Comisia Europeana sa trimita inapoi programul iar muzeografii sa poata participa si ei la refacerea lui.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO