Proba rabdarii de fier la cozi kilometrice, in Noaptea Muzeelor. Piesa de teatru din cimitir, printre atractiile serii
Peste 150 de muzee din toata tara si-au deschis sambata noaptea portile pentru oamenii care au vrut sa le viziteze gratis. De 10 editii incoace, Noaptea Muzeelor s-a transformat intr-un adevarat fenomen.
A fost o noapte speciala nu numai pentru ca intrarea a fost gratuita, ci si pentru ca publicul s-a putut bucura de proiectii, concerte si expozitii inedite.
Bucurestenii s-au plimbat, sambata noaptea, sub clar de luna de la un muzeu la altul, fara sa plateasca un leu. Pentru aventura de o noapte, s-au pregatit cu nervi tari si cu seminte, ca sa treaca mai repede timpul la coada. Daca unii au tinut mortis sa vada renumitele muzee ale Capitalei, altii s-au inghesuit sa vada o piesa de teatru adecvata locului, la cimitirul Bellu. Si cum dupa o portie de cultura trebuie si mai multa distractie, tinerii au luat in miez de noapte calea cluburilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In doar cateva ore, bulevardele din centrul Capitalei s-au umplut cu mii de oameni, atrasi de ideea vizitarii muzeelor in toiul noptii - si pe deasupra gratis.
"Speram sa intram si noi sa vedem ceva, dar, daca domnul sta de o ora jumate, e clar ca stam si noi pana maine", a spus un tanar prezent sambata seara in fata unui muzeu din Capitala.
Acestea au fost propozitiile cheie cu care bucurestenii s-au postat la rand. In fata muzeului Grigore Antipa, spre exemplu, coada se intindea pe mai bine de un kilometru.
"Noi tinem randul aici, ajungem poate maine dimineata acolo, nu? Spargem seminte de doi-trei lei ca sa nu platim aici doua trei sute biletul, in alta zi", a marturisit un barbat.
Daca unii au avut rabdare de fier ca sa intre in muzee, altii au ales varianta sigura de distractie, nu inainte insa de a incerca, macar cateva minute, si coada din alta parte.
"Daca o sa fie coada asa de mare si la Observator cred ca o sa mergem direct in Centrul Vechi. Vii de dragul doar de a te plimba, nu neaparat ca sa mergi la muzeu, daca e coada asa de mare", a spus un tanar.
Si la Muzeul de Arta a fost mare inghesuiala.
"Da, coada e foarte lunga, asteptam de o ora sa intram. In Romania sunt atat de multi oameni", a spus, razand, un turist strain.
Daca cei mari au stiut exact ce viziteaza, cei mici au ramas putin nedumeriti - din avalansa de muzee, abia daca au tinut minte ce au vazut.
Reporter: "Unde te-ai mai plimbat?"
Un copil: "La muzeul George Enescu."
Reporter: "Si ce ai vazut acolo?"
Un copil: "... despre George Enescu."
De departe cea mai apreciata atractie a fost Cimitirul Belu, care azi-noapte s-a transformat in scena de teatru. Cativa elevi insa s-au plictisit repede asa ca si-au gasit repede ceva de facut
"Profanam morminte. Ne uitam la piesa si cand dansau oamenii am inceput sa dansam si noi, da am obosit. E mai fain asa in atmosfera de noapte. Plus ca ne strangem toti, eventual mergem si la o clubareala mai tarziu", au declarat elevii.
La Hunedora, peste o mie de oameni au profitat de Noaptea Muzeelor si au vizitat Castelul Corvinilor, unde au asistat la o sceneta, dar si la un spectacol cu foc, iar stradania organizatorilor a fost apreciata de vizitatori.
"Sunt de-a dreptul uimita. Nici nu pot sa imi gasesc cuvintele", a marturisit o vizitatoare.
La Sinaia, in numai sase ore, peste trei mii de persoane au trecut pragul Castelului Peles - de trei ori mai mult decat intr-o zi obisnuita. Odata trecuta proba statului la coada, vizitatorii au putut admira sala de teatru, cabinetul regal, biblioteca regala, dar si sala de arme.
"Pentru mine e chiar ceva nou. Nu am mai fost de mult intr-un muzeu", a spus un vizitator al Castelului.
In zilele obisnuite, pretul unui bilet este intre 20 si 50 de lei - cam mult dupa parerea unora.
"Pretul biletului. Din cauza asta nu am venit pana acum. Afara coada e destul de mare, dar s-a meritat pe deplin", a declarat un alt vizitator.
La Alba Iulia, vizitatorii Muzeului National al Unirii au avut parte de o lectie de istorie pe viu pentru ca au fost intampinati de 50 de personaje istorice, precum Horea, Closca si Crisan, Mihai Viteazul sau Avram Iancu.
"Condimentul intregii seri sunt personajele care prind viata. E ceva frumos, nu doar pentru copii, ci si pentru noi", a marturisit o tanara.
A fost o noapte alba si la Gradina Zoologica din Targu Mures. Daca, in mod obisnuit, stingerea se da la ora sapte seara, de aceasta data regula a fost incalcata, spre bucuria sutelor de vizitatori.
Vizitator: "Mi s-a parut interesant si am venit cu trei copii."
La Iasi, in Unitatea Militara, care si-a deschis pentru prima oara portile in noaptea muzeelor, a rasunat muzica, iar sutele de curiosi care au stat la rand au fost invitati la dans.
Si la Targoviste oamenii au stat minute bune la coada pentru a reusi sa viziteze muzeele din oras, iar un loc destul de aglomerat a fost Muzeul Comunismului.
Vizitatoare: "Ar fi fost OK sa avem pe cineva sa ne explice, dar e noaptea muzeelor, e normal sa fie mai agitatie."
Peste 150 de muzee din toata tara si-au deschis azi-noapte portile, la cea de-a zecea editie a "Noptii Muzeelor", eveniment organizat in toata Europa.
Sursa: Pro TV
Etichete: gradina zoologica, teatru, cimitir, antipa,
Dată publicare:
18-05-2014 08:16