Turismul in Romania, o dezamagire pentru straini. Cum au fost dusi la cafea in Centrul Istoric, in loc de muzee

Muzeu

Multi dintre turistii straini care viziteaza Romania de Paste si de Craciun sunt nemultumiti ca muzeele sunt inchise in aceasta perioada, iar unii dintre ei fac, din acest motiv, reclamatii catre agentiile de turism.

Ce au in comun Muzeul Satului, Muzeul National al Artei sau Palatul Parlamentului? In afara faptului ca sunt cele mai importante obiective turistice din Bucuresti si pot fi vizitate atata vreme cat nu iti doresti sa faci asta in zilele de sarbatoare.

De portile lor inchise s-au lovit toti turistii straini care au ales sa-si petreaca Pastele in Bucuresti. E un lux pe care putine tari europene si-l pot permite, ca sa nu mai vorbim de cele unde turismul este la pamant, cum se intampla la noi.

Un "detaliu" probabil mult prea insignifiant pentru a fi luat in calcul si de responsabilii nostri. Un grup de 600 de turisti germani, de pilda, sunt ultimii care s-au lovit de ospitalitatea romaneasca. Si-au petrecut o zi in Capitala si au aflat cu stupoare ca in loc de Muzeul Satului, vor vizita cafenelele din centrul istoric. Acum sunt acasa si cu siguranta au ce povesti despre noi.

"Nu trebuie sa fim prea destepti ca sa ne dam seama ca produsul turistic contine si o parte de obiective precum muzeele care, daca lipsesc, intregul produs este compromis. De multi ani avem aceeasi problema cu aceste obiective, unde programul se incheie la ora 16:00, iar daca vine o sarbatoare precum Pastele sau Craciunul, se inchid de tot", a declarat agentiei MEDIAFAX Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, reprezentantul grupului german TUI in Romania.

Citește și
romani, Paste, Bulgaria
Daca intarziau 5 minute, erau pietoni. Patania unui grup de romani aflati in Bulgaria de Paste
VIDEO. Turiștii privesc îngroziți cum mai mulți asasini îl execută pe un bărbat înainte de a fugi cu un ski-jet

El spune ca atunci cand gasesc muzeele inchise, turistii straini fie fac reclamatii, fie scriu review-uri negative despre Romania pe diverse forumuri. "Si duminica, in ziua de Paste, si luni, atat Muzeul Satului, cat si Palatul Parlamentului, cele mai importante obiective turistice din Bucuresti, au fost inchise. Noi am avut in Bucuresti peste 600 de turisti germani in aceste zile, iar unii dintre ei ne-au trimis reclamatii in care se plangeau ca muzeele au fost inchise", a spus George Marginean, proprietarul agentiei Karpaten Turism, reprezentantul Neckermann in Romania.

Alti turisti germani, austrieci sau francezi, care au vizitat Romania zilele trecute, au fost revoltati ca atat in Brasov si Sinaia, cat si in Bucuresti, cele mai multe obiective de interes "i-au asteptat" cu portile inchise si fara sa mentioneze pe pagina de internet ca de Paste obiectivul este inchis.

"Eu si cu sotul meu am fost de Paste in Brasov si Bucuresti si a trebuit sa constatam surprinsi ca foarte multe dintre obiectivele turistice au fost inchise din Vinerea Mare pana in Lunea Pastilor. Exista oare vreun motiv pentru care la sfarsit de saptamana, cand unele orase sunt pline de turisti, obiective ca Palatul Parlamentului sau Castelul Peles sunt inchise? Noi calatorim foarte mult cu ocazia Pastelui, dar nicaieri nu am intalnit o asemenea situatie. Am intalnit foarte multi turisti care erau la randul lor foarte suparati ca foarte multe obiective nu puteau fi vizitate decat de afara. Credem ca acest lucru este daunator pentru turismul romanesc", a scris marti o turista germana intr-o adresa trimisa unei agentii romanesti.

Majoritatea tarilor din Europa tin deschise muzeele de sarbatori. Istvan Horvath, proprietarul agentiei maghiare Imola Tours, a declarat pentru MEDIAFAX ca toate muzeele din Budapesta au fost deschise zilele trecute. "Parlamentul, Opera si toate muzeele din Budapesta au fost deschise de Paste. Acestea se inchid de obieci lunea, dar de data asta au ramas deschise si s-au inchis azi (marti - n.r.). In Budapesta au fost in aceste zile peste 200.000 de turisti. Este o mare greseala sa tii inchise muzeele de sarbatori, cand se stie ca vin cei mai multi turisti", a spus Horvath.

Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agentiei Invitation Romania, specializata in incoming, afirma ca atunci cand obiectivele sunt inchise de sarbatori, pierderea este dubla: se pierd bani, de cateva ori mai multi decat intr-o zi obisnuita, dar se pierde si imagine. "O alta mare prostie este ca in timpul sezonului muzeele sunt deschise pana la ora 16:00, pe cand in alte tari programul este pana la ora 20:00 sau chiar mai tarziu. De Paste, Craciun si alte sarbatori, muzeele trebuie, de asemenea, sa fie deschise. De fiecare data, in aceasta perioada, turistii straini fac reclamatii, cer banii inapoi si spun ca nu mai vin data viitoare", a mai spus Fodoreanu.

El a adaugat ca tocmai muzeele cu care se promoveaza Romania in strainatate, precum Peles, Palatul Parlamentului sau Muzeul Satului nu au putut fi vizitate de turisti in aceasta perioada. "Noroc cu manastirile din Bucovina, care sunt deschise pe tot timpul anului si avem si noi unde sa ducem turistii in aceste perioade", a mai spus Fodoreanu.

Dragos Anastasiu crede ca nimeni nu are o viziune privind industria turismului, indiferent ca muzeele sunt detinute de stat, autoritati locale sau privati. "Acestea sunt lucruri de interes national. Faptul ca tinem aceste obiective inchise de sarbatori arata nivelul nostru de gandire mic sau foarte mic. Palatul Parlamentului este unul dintre cele mai vizitate obiective din Bucuresti. Cum sa fie inchis de Paste? Carui turist strain ii trece prin minte asa ceva?", a mai spus el.

Turismul a avut anul trecut o contributie totala de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plaseaza Romania pe locul 154 in lune, din 184 de tari, in urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei si Slovaciei, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului (WTTC).Cei 1,71 milioane de turistri straini care au vizitat anul trecut Romania, majoritatea in interes de afaceri, au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 mld.euro), cea mai mare pondere fiind detinuta de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Desi numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1% turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii. Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.

Din partea Ministerul Culturii, in subordinea caruia se afla multe dintre obiectivele importante din Capitala, tacere. Nu am aflat asadar cine isi asuma aceste pierderi, daca ni le permitem si mai ales daca avem de gand sa schimbam ceva pe viitor. Ar trebui sa luam exemplu de la Muzeul Prado din Madrid, din pilda, inchis doar 3 zile din an. Tot 3 zile pe an isi permite sa ramana inchis si Muzeul National din Roma.

Articol recomandat de sport.ro
Florinel Coman, apreciat și peste Prut! Reacția moldovenilor după ce "tricolorul" a făcut show în Liga Campionilor
Florinel Coman, apreciat și peste Prut! Reacția moldovenilor după ce "tricolorul" a făcut show în Liga Campionilor
Citește și...
Proba cantarului pentru romanii care si-au petrecut Pastele la all-inclusive.
Proba cantarului pentru romanii care si-au petrecut Pastele la all-inclusive. "Nu ma tine, da eroare!"

Dupa ce timp de 3 zile doar in somn n-au mancat si nu au baut, iata ca a sosit momentul adevarului pentru romanii care si-au petrecut vacanta in Bulgaria.

Daca intarziau 5 minute, erau pietoni. Patania unui grup de romani aflati in Bulgaria de Paste
Daca intarziau 5 minute, erau pietoni. Patania unui grup de romani aflati in Bulgaria de Paste

Aproape de miezul noptii cei 10 turisti au mers pana la microbuz ca sa isi ia haine ceva mai groase.

Recomandări
Mascații au intrat în forță în casele interlopilor. Cele două clanuri vizate în operațiunea de amploare din Țăndărei
Mascații au intrat în forță în casele interlopilor. Cele două clanuri vizate în operațiunea de amploare din Țăndărei

17 persoane care pregăteau o luptă de stradă într-o localitate din Ialomița au fost ridicate de polițiști și duse la audieri. 250 de luptători din trupele speciale și jandarmi au descins în zori în casele impunătoare ale suspecților.

Top 20 cele mai mari pensii din România. Suma uriașă încasată de cel mai bine plătit pensionar, în fiecare lună
Top 20 cele mai mari pensii din România. Suma uriașă încasată de cel mai bine plătit pensionar, în fiecare lună

După recalculare, cea mai mare pensie din sistemul public este de aproape 100.000 de lei. Potrivit Casei Naționale de Pensii, în toată țara sunt în jur de 20 de persoane care încasează lunar venituri de peste 40.000 de lei.

Ungaria, chemată în judecată de Uniunea Europeană pentru legea suveranității inițiată de Viktor Orban
Ungaria, chemată în judecată de Uniunea Europeană pentru legea suveranității inițiată de Viktor Orban

Ungaria e chemată în judecată de Uniunea Europeană, a anunțat instituția joi, pentru legea suveranității adoptată în 2023 de premierul Viktor Orban. Autoritățile de la Bruxelles consideră că încalcă dreptul european.