Mii de români închiriază locuințe în regim hotelier fără a fi în legalitate. Vecinii se plâng de gălăgia turiștilor
Deși de un an și jumătate există un ordin de ministru care ar trebui să reglementeze felul în care se închiriază locuințele în regim hotelier, prea puțini dintre cei care se ocupă cu așa ceva s-au grăbit să intre în legalitate.
Și nu neapărat pentru că nu vor să dea bani statului. Proprietarii sunt obligați să obțină o clasificare a locuinței de la Ministerul Turismului, însă pot să facă asta numai cu acordul scris al vecinilor. Pe care nu toți îl obțin.
Carmen are 4 apartamente în centrul Sibiului. Pentru două dintre ele nu a reușit să obțină acordul vecinilor ca să le poată închiria în regim hotelier. Așa că are chiriași doar pe termen lung, însă pierde bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Carmen Bădilă, proprietar apartamente: „A usturat un pic, prețurile sunt un pic mai mici atunci când apartamentul este pe termen lung și nu este în regim hotelier. Deși noi am încercat să vorbim cu turiștii, să le spunem să păstreze liniștea, să nu facă gălăgie, să nu pună muzică. Unii vecini au fost deranjați.”
Și în centrul Brașovului multe apartamente sunt puse la dispoziția turiștilor pentru o noapte sau două, în ciuda faptului că proprietarii nu le-au clasificat. Vecinii se plâng că non-stop este gălăgie.
Oana Petrea, agent imobiliar: „Turiștii care vin și închiriază să vină cu o plată suplimentară în cazul în care vin cu astfel de reclamații de la vecini, că, ok, cheamă poliția, vine poliția, dar nu se întâmplă mare lucru, se dă avertisment și aia a fost, turistul pleacă își vede de treaba lui.”
Potrivit estimărilor, în toată țara ar fi peste 4.000 de apartamente care se închiriază pe noapte. Dintre acestea au fost clasificate mai puțin de 2.000, deși a trecut un an și jumătate de când a intrat în vigoare ordinul de ministru. Alte 770 de cereri sunt în lucru.
Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „„Pentru turismul românesc este extrem de importantă această clasificare pentru că ajută la crearea condițiilor propice pentru dezvoltarea turismului. Riscul este o amendă pe care vor trebui să o plătească.”
Certificatul de clasificare atestă totodată că spațiul de cazare respectă condițiile minime de confort. În plus, doar proprietarii care au un astfel de document pot accepta plata pe bază de tichete de vacanță și pot colabora cu agenții de turism.