Mii de minori romani fac puscarie alaturi de adulti, in lipsa unor centre de reeducare. Ce se intampla insa dupa gratii
In lipsa centrelor de reeducare, unde ar mai avea o sansa sa gaseasca drumul cel bun, peste 3.500 de adolescenti romani care au incalcat legea fac puscarie alaturi de adulti.
Situatia este extrem de grava, mai ales ca Romania si-a luat angajamentul fata de Uniunea Europeana sa trateze aceste cazuri penale cu delicatete. Sindicatele din invatamant si reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii au cerut infiintarea mai multor institutii speciale pentru infractorii minori, insa deocamdata nimeni nu pare interesat de aceasta problema.
Romania se confrunta cu un fenomen periculos si greu de stavilit. In ultimii ani cei care ingroasa randurile infractorilor sunt din ce in ce mai tineri. Unii dintre ei au doar 10 ani. Daca sunt din judetul Constanta de pilda sunt inchisi la Penitenciarul Poarta Alba.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De cele mai multe ori, minorii care comit fapte penale sunt incarcerati in penitenciar asta pentru ca centrele de reeducare din tara sunt insuficiente. In prima faza sunt adusi in arest la politie unde sunt retinuti 24 de ore, daca primesc mandat de arestare preventiva sunt mutati la penitenciar, iar condamnarea definitiva se executa tot la penitenciarul pentru adulti.
Specialistii sunt de parere ca un copil ajuns intre adulti cu probleme comportamentale nu are nimic bun de invatat, dimpotriva.
Lacramioara Purice, subcomisar Poarta Alba: "Penitenciarul nu este un loc in care sa inveti doar lucruri bune. Din pacate, invata si anumite lucruri, isi descriu unul altuia cu lux de amanunte povestea criminalitatii lor si uneori invata si detalii pentru un anumit tip de fapte."
In plus in inchisoare nu pot urma programele speciale de integrare si educatie prevazute in programa centrelor speciale.
Influenta celorlalti detinuti asupra tinerilor poate distruge, definitiv, sansele de recuperare la o varsta la care integrarea in societate este inca posibila.
Lacramioara Purice, subcomisar Penitenciarul Poarta Alba: "A fost un tanar de 14 ani incarcerat pentru omor, provenea dintr-o familie dezorganizata, parintii l-au abandonat si omorul cand il prezenta avea o atitudine de erou ca a facut o crima. Dupa ce a executat sase ani si a fost eliberat conditionat la un an de zile s-a intors tot cu omor."
Mihaela Rus, psiholog: "Ei intra in programe speciale pentru ca trebuie spart acel comportament de delicvent, trebuie modificat si inlocuit cu un comportament dezirabil."
In ultimele 12 luni, au fost inregistrate numeroase plangeri in care sunt implicati 830 de minori.