Mii de copii din România sunt ajutați de o asociație să scrie și să citească. Părinții nu au bani pentru educația copiilor
6 din 10 copii din mediile defavorizate din România au probleme când vine vorba să scrie și să citească, arată un raport al Comisiei Europene.
Ca să combată fenomenul, o asociație organizează de mai mulți ani cursuri de specializare pentru învățători și oferă gratuit cărți și materiale didactice.
Scopul? Toți elevii de gimnaziu să știe să scrie și să citească.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asociația a ajutat până acum mii de copii care, în medie, au progresat la scris și citit aproape de două ori mai mult decât cei care nu au fost incluși în program.
Pentru al treilea an la rând, o învățătoare din Câmpia Turzii îi ajută pe copii să citească și să scrie corect. Face asta cu ajutorul manualelor, cărților de povești și a celor de exerciții, toate puse la dispoziție de o fundație. Elevii din clasa a doua sunt împărțiți în două grupe, în funcție de nivelul lor.
Adina Jecan, învățătoare: ”Am fost sprijiniți cu o serie de cărți, fișe pe care copiii le-au îndrăgit. Și au dat niște rezultate foarte bune la elevii cu dificultăți în învățarea citit-scrisului.”
Și o altă învățătoare din Maramureș spune că manualele și cărțile primite de la asociație sunt de mare ajutor.
Sanda Filip, învățătoare: ”Comunitatea nu este foarte bogată. Părinții nu pot să suporte cheltuieleile acestea, foarte multe familii. Multe familii monoparentale, mulți părinți plecați în străinătate, multe familii care din păcate nu știu ei să citească și să scrie.”
În plus, fundația organizează cursuri de pregtire pentru învățătorii care participă la program.
Maria Kovacs, formator Fundația Noi Orizonturi 2000: ”Învățătorilor le oferim un curs de formare care le oferă ocazia să învețe lucruri despre cum se dezvoltă citit-scrisul, care nu fac neapărat încă obiectul pregătirii inițiale.”
Ajuns acum în al cincilea an, programul a fost implementat deja în peste 200 de școli din 38 de județe.