Mii de copii din Romania care urmau sa ajunga la orfelinat, salvati de Fundatia HHC Romania
Pentru mame singure, bolnave de cancer, care nu mai pot lucra sau femei abuzate de soti, sistemul de protectie a copilului din Romania are o singura solutie: sa-i transforme pe cei mici in copii abandonati.
In momentul de fata, doar fundatiile au programe de prevenire a abandonului. HHC Romania a intervenit pana acum in 12 de mii de cazuri, in care copii au fost salvati sa nu ajunga la orfelinat.
Nimic din zambetul de azi al celor patru copii nu lasa sa se vada ca au fost la un pas sa ajunga intr-un centru de plasament.
"Pana sa ne ia Fundatia, copiii n-au stiu ce e Mos Craciun sau banutii de la colind sa fie ai lor, sau sa-i intereseze ca vine iarna si au nevoie de haine", marturiseste o mama.
Pentru ca cei mici sa nu fie luati de langa mama lor, asistentii sociali ai HHC Romania i-au gasit de lucru femeii, ii platesc o chirie, au inscris copiii la scoala si la gradinita.
Cu unul dintre copii cu handicap sever, Teodora Cocala a fost la un pas sa fie data afara din casa din cauza restantelor la chiria ANL.
Din nou, au intervenit asistentii Fundatiei.
"Sunt traume cumplite pe care copiii le sufera la separare si dupa traiul in centre acesti copii sunt incapabili sa duca o viata normala", spune Stefan Darabus, director national HHC Romania.
Dar fara alta cale, familiilor aflate in risc de separare de copii li se ofera o singura solutie: "aduceti copiii la centrul de plasament".
Statul cheltuieste cu gratie 2.200 de lei pentru fiecare copil din sistemul de protectie. Media sederii in centrele de plasament pentru un copil abandonat e de 8 ani.
Totalul costurilor cu un singur copil in acesti ani ajunge astfel la echivalentul a 50 de mii de euro. Bani mai mult decat suficienti pentru o mama sa-si cumpere chiar o casa si sa-si tina copiii langa ea, daca i-ar putea fi alocati direct.