Marturii din Casa Irecuperabililor, orfelinatul unde copiii erau tinuti "ca reptilele in acvarii"
Doi tineri aruncati intr-un orfelinat al groazei pe vremea lui Ceasescu si salvati imediat dupa Revolutie militeaza din Statele Unite pentru salvarea copiilor romani fara parinti si fara viitor.
Izidor si Alex fac un documentar despre destinul lor tulburator. Pana la 11 ani, traiul in lagarul din Sighetu Marmatiei a insemnat un chin de nedescris, violenta, foame si frig. Insa au avut apoi o sansa uriasa. Stiu asta, iar acum spera ca fie utili si pentru altii ca ei.
Legea adoptiilor internationale s-a modificat anul trecut, iar daca unul dintre parinti este roman, atunci familia poate salva un prunc de aici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alex si Izidor au scapat dintr-o lume de cosmar. Orfelinatul din Sighetul Marmatiei era cunoscut si sub numele de Casa Irecuperabililor. Acolo traiau 500 de copiii cu handicap.
Impropriu spus "traiau", pentru ca numai viata nu era aceea. Mai rau ca intr-un lagar, erau inghesuiti in incaperi insalubre, purtau haine zdrentuite, si erau aproape salbaticiti. Nimeni nu le vorbea, iar lipsa de dragoste ii facea sa devina neoameni.
"Erau tinuti ca reptilele in acvarii, fara sperante si deseori abuzati", a dezvaluit jurnalistul John Upton.
Imediat dupa Revolutie, o televiziune americana a trimis o echipa, in Romania iar reporterii s-au ingrozit.
Izidor a fost gasit cu un grav handicap la picior, pentru ca nimeni nu i-a facut la vreme o banala operatie la genunchi. El a avut sansa uriasa sa fie adoptat de o familie de peste Ocean.
Familiile care i-au adoptat au aparut, acum, in documentarul realizat de cei doi baieti.
Cea mai dura confruntare cu trecutul a avut loc in 2000, cand Izidor a vrut sa-si priveasca in ochi parintii naturali si a venit in Maramures.
"De ce nu ati venit timp de 11 ani sa ma vizitati? Eu eram blocat acolo, dar voi de ce nu ati venit", si-a intrebat Izidor parintii.
Acum, la 34 de ani, Izidor priveste cu detasare acele momente extrem de grele, cand si-a intalnit parintii. Reporterii ProTv l-au sunat in Colorado si ne-a spus ca numai prin iubire s-a salvat de resentimente.
"I-am iertat pe amandoi, ca sa pot trece mai departe, si m-am bucurat ca mi-am vazut sora care abia se nascuse cand eu paseam pe poarta orfelinatului", a marturisit Izidor Ruckel.
Orfelinatul groazei din Sighetu Marmatiei este inchis de zece ani. Dar doua angajate ale caminului inca isi amintesc de victimele lui.
"Imi aduc aminte de Izidor. In 2000 el si-a facut o intoarcere foarte fastuoasa. Ne-a impresionat pe toti. A stat in acel moment o luna in Sighet, ne-a vizitat pe toti si a avut o dorinta sa isi gaseasca familia. Dar a venit dezamgit de acolo, pentru ca parintii lui n-au vorbit decat de starea lui materiala si urmareau bani", a povestit Elisabeta Antohi, fosta angajata a orfenlinatului.
Izidor lucreaza intr-un supermarket si a scris o carte care a facut furori in America: "Abandoned for life".
Alex are un studio particular de film si, impreuna cu Izidor, organizeaza evenimente caritabile prin care strang fonduri pentru orfanii din Romania. Amandoi vor sa continue documentarul despre viata lor.
Chiar daca nu stie romaneste, pentru ca in primii 11 ani nimeni nu s-a ostenit sa-l invete, Izidor simte ca ar vrea sa se intoarca intr-o zi acasa: "Pentru mine Romania este totul. Iubesc Romania si as vrea ca la un moment dat sa ma intorc. Mi-au ramas in minte cand am plecat din orfelinat o casa cu costume populare pe care o vazusem si am ascultat muzica noastra populara si asta e ce iubesc cel mai mult".