Mielul este mult mai scump decât anul trecut. Prețurile diferă semnificativ de la un județ la altul: unde e cel mai ieftin
A început numărătoarea inversă pentru Paște şi este timpul să ne facem socoteli. Mielul, de pildă, este mai scump ca anul trecut, dar nu toţi vom plăti la fel.
De pildă, un arădean va scoate din buzunar cu 20 de lei mai mult pentru kilogramul de carne decât cineva din Craiova. Nici calitatea materiei prime pentru friptură nu este aceeaşi în toate judeţele ţării.
Pe un câmp verde din Timiș pasc zeci de oi.
Ioan Bratu, fermier: ”Îs și foarte mari acum. Paștele e târziu și ajunge 15 - 20 de kilograme de carne”.
În era tehnologiei, ciobanii negociază prețul mielului pentru Paște la telefon, direct dintre mioare, în timp ce se sprijină în ciomag.
Cioban la telefon: „40 de lei kilogramul carcasă și 25 de lei kilogramul în viu”.
Sunt clienți care - spun ei - și-au rezervat mieii și cu o lună înainte. În piețe, prețurile diferă de la un județ la altul.
Târgu Mureș, Baia Mare și Craiova sunt locurile unde găsiți cea mai ieftină carne de miel. Aici, kilogramul se vinde cu 40 de lei. La Sibiu prețul urcă spre 55 de lei.
Femeie: „Un pic cam mari pentru marfa care există, că mieii sunt destul de mari și carnea nu mai e așa de fragedă”.
În Constanța și Arad, kilogramul de carne de miel se dă cu 60 de lei, iar în unele piețe din București ajunge și 65 de lei.
”Reporter: V-ați hotărât cam cât o să cumpărați?
Femeie: Cât de puțin, ca să pot să mă descurc cu tradiția. Anul trecut a fost 35 maxim și anul ăsta vii și cu 20 și ceva de lei în plus?”.
De ce diferă așa de mult prețurile între județe
Am încercat să aflăm de ce sunt așa de mari diferențele între județe. Neagoe Toader din Mărginimea Sibiului ne vorbește despre adaosul care apare de la stână până în piață.
Neagoe Toader, crescător de animale: ”Un kilogram de miel va ajunge la 55 de lei. De la poarta fermei pleacă la 50 de lei, care vine la fermă”.
Vânzătorii din piețele din Sibiu câștigă așadar câte 5 lei la fiecare kilogram. La un miel mic de 10 kilograme, profitul lor este - așadar - de 50 de lei.
Un rol în stabilirea prețului îl joacă și fermierii care exportă miei în țările arabe.
Pentru că anul acesta am trimis mult acolo - dar și în vestul Europei - în țară oferta s-a redus și cei care au acum miei pentru piața internă, profită.
Flori Mânzat, fermier: „Ne gândim la toate buzunarele, există posibilitatea să cumpere la jumătate, există posibilitatea să cumpere la sfert”.
Și mai este un lucru care influențează prețul. Locul unde obișnuiește să pască mielul.
Aerul sărat și iarba pe care o mănâncă în Dobrogea, de pe pășuni bogate în nutrienți, ar ajuta - de pildă - Merinosul de Palas să fie mai gustos în farfurie.
Nelu Păucă, bucătar: „Pentru că zona noastră, mai nou, e stepă și carnea devine mult mai pătrunzătoare și mult mai bună”.
Prețurile pentru kilogramul de carne de miel sunt - de regulă - duble față de cele cerute pentru mielul cumpărat viu de la poarta fermei.
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, pret, carne, judete, miel, diferente,
Dată publicare:
24-04-2024 19:12