Greseala pe care o comit tot mai multi parinti si apelul disperat al medicilor: "Nu am atata tarie incat sa ii spun NU!"
Acceptati problemele copiilor vostri, daca ii iubiti. Este apelul disperat facut de medici catre parintii ai caror fetite si baieti cantaresc mai mult decat ar trebui.
Numarul cazurilor de obezitate infantila urmata de diabet la varste mici creste alarmant. Eduard are 7 ani si a luat 7 kg in greutate numai in ultima jumatate de an. Abia alearga, oboseste repede, iar picioarele si spatele il dor. Ingrijorata, mama lui a decis sa mearga la un centru de nutritie si fitness pentru copii.
La 1 metru si 32 de cm inaltime, Edi are 39 de kilograme. Culmea parintii nu ii dau de mancare dupa ora 18:30 niciodata fast food sau suc, ci numai mancaruri gatite acasa si apa. Dar nu-i pot refuza dulciurile si nu-l pot convinge sa manance legume si sa faca miscare.
Simona Ciurea, mama lui Eduard: "Nu am atata tarie incat sa ii spun NU. Cateodata zic nu, cateodata zic hai, ia! Ca mi-e mila, hai fie, trecem, si noi ca parinti trebuie sa stim sa ne oprim pentru binele copilului nostru."
Aceasta mama a acceptat problema fiului ei, iar faptul ca ia deja masuri ii va oferi copilului o viata normala. Cei mai multi parinti ignora insa cresterea in greutate a copiilor, desi consecintele obezitatii infantile sunt grave. In Constanta, 92 de copii sunt diagnosticati anual cu diabet, in timp ce in urma cu 20 de ani erau numai 20.
Doina Catrinoiu, medic sef al Clinicii Medicina Interna, Spitalul de Urgenta Constanta: "Suntem tentati sa credem ca copiii care au probleme de greutate sunt niste copii dragalasi si care o sa isi rezolve problema pe masura ce cresc. nu este adevarat!"
Boala poate fi evitata daca parintii sunt atenti ii cantaresc periodic, chiar lunar, iar daca observa modificari majore, cer sfatul pediatrului.
Cristina Mihai, sef sectie Pediatrie Spitalul de Urgenta Constanta: "Nu exista zi in care sa nu ne confruntam cu cel putin un caz clinic care prezinta obezitate cu complicatiile legate de acestea."
Medicii sunt uimiti si de cat de multi parinti cer scutiri de la ora de sport, pentru copiii lor, fara un motiv intemeiat. Nutritionisti si instructori de sport pot personaliza in centrele specializate un program pentru fiecare copil cu aceasta problema. Aici primii invatati sa adopte un stil de viata sanatos sunt adultii.
Roxana Trupina, consultant de nutritie:"Parintii invata si ei in primul rand ce inseamna proteine, carbohidrati, lipide si invata sa citeasca o eticheta alimentara pentru ca noi de fapt avem in fata noastra raspunsul daca stim sa citim o eticheta alimentara."
La nivel national exista in jur de 3.000 de copii cu diabet.
Sursa: Pro TV
Etichete: nutritionist, sport, diabet, dulciuri, desert,
Dată publicare:
15-04-2016 18:32