"Acum realizez ce-am mancat atata timp!" Ce se ascunde in iaurtul cu fructe, berea cu lamaie si sucul 100% de portocale

×
Codul embed a fost copiat

Zaharul: energie sau drog? Partea III. Cat zahar v-ati pune intr-o limonada facuta acasa. 11 lingurite la jumatate de litru vi se pare prea mult? Este reteta pentru cele mai vandute sucuri acidulate.

La cat de mult zahar pun procesatorii in sucurile pe care le cumparam, am crede ca cele facute in casa sunt sanatoase. Experimentele din bucataria nutritionistului ne arata ca ambele variante duc la dependenta si obezitate. Industria de preparate nu poate renunta la zahar: da gust unor mancaruri care ar fi de nemancat fara combinatia magica intre zahar si sare. Incercati doar sa mancati fast-food fara pic de sos! O sa va stea in gat.

Cercetatorii americani acuza deja industria ca a stiut intotdeauna ca isi imbolnaveste clientii, la fel ca industria tutunului. Profesorul de inginerie alimentar, Petru Alexe, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Galati, tine partea procesatorului, pe principiul, nu eu te-am mintit, tu m-ai crezut. Dupa ce ne-a ajutat sa ne pervertim gustul, procesatorul ne acuza de ignoranta.

Domnul Blaj e nutritionist. Crede in educatia inversa, nu mai pierde vremea cu parintii. In clasa e viermuiala, subiectul dulce e palpitant. Pe langa lectiile de nutritive, Gheorghe alcatuieste meniul celor mici: azi supa de legume si varza a la Cluj. Fiecare alege ce-I place. Paine nu exista pe masa. Si surpriza nu va fi nici desert. Acesti copii vor primi "ceva bun" abia dupa somnul de dupa-amiaza, nu neaparat dulce.

Citește și
Zaharul: energie sau drog?
Generatia de copii XL, care nu va mai trai sa-si ingroape parintii: "Se tinea cu mainile de cap si imi cerea ceva dulce"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Nutritionistul spune ca tot zaharuli ii putem multumi si pentru ADHD.

Gheorge Blaj, nutritionist: “In momentul in care am inceput sa scoatem zaharul si am dat doar o cantitate mica, recompense pentru el, copilul a incep sa nu mai sparga, sa nu mai tranteasca, sa devina cooperant, sa intre intr-o situatie pe care tu i-o impui, si perfoamantele scolare au fost net superioare.”

Domnul compara agitatia unui copil care a luat o supradoza de zahar cu cea a unui om care a baut prea mult. Si ca sa ne dovedeasca ce mult zahar inghitim, ascuns in diverse mancaruri, Gheorghe ne cere sa notam ce mancam si bem intr-o zi obisnuita. Ilinca, Vlad, Ruxi si Denisa au 18 ani, sunt in ultimul an de liceu si invata noaptea pentru facultate. Apoi suntem invitati sa alegem ce ne place din mancarurile cumparate si sa citim etichetele.

Dupa o lectura aprofundata a etichetelor, trecem la fapte. Cu paine, cu energizant si prajitura, portia zilnica de zahar creste. Denisa mai pune 2 lingurite pentru inca un iaurtel. Checul sub forma de urs ii face cu ochiul - dar nu zilnic. La final, Gheorghe da verdictul: “Tu trebuie sa mananci, pentru activitatea ta, obisnuita, undeva 5. Cand muncesti mai mult, mai ai un aport de 2 si jumatate.”

Ilinca isi da seama ca mananca zilnic o portie tripla de zahar, desi se straduieste cu salata sa-si mentina silueta pentru banchet. Vlad, Ruxi si Denisa - trebuie sa scada portia de zahar la jumatate.

Cifrele ne pun pe ganduri, poate merita totusi sa citim etichetele? Oricat de greu ar fi? Gabi e convins ca da. Are 14 ani - e pasionat de istorie si viseaza sa devina politist. Sufera de obezitate de la 3 ani, problemele cu vederea au aparut ca un efect secundar al bolii. Dupa 10 ani de diete fara rezultat, a ajuns la solutia extrema: operatia de stomac.

Gabi: “Am slabit de la 183 de kg la 140, initial. Si am multe sanse sa slabesc pana la 80 de kg intr-un an.”

Mama povesteste ca Gabi nu a fost niciodata un mancacios, dar ca bea suc. Pe masura ce s-a imbolnavit - nivelul de leptina in sange i-a crescut de 7 ori si i-a dat peste cap metabolismul. Acum, dupa operatie, are nevoie si primeste consigliere psihologica sa suporte stilul nou de viata: far paine, fara suc si fara pic de zahar.

Dar cat de mult zahar sa fie intr-un suc? Deloc, daca-i facut din fructe! In bucataria lui Gheorghe facem un experiment: pe eticheta scrie: contine 100% portocale, 1 litru a fost obtinut din 2 kilograme de portocale - adica 9 fructe mari: pare sanatos! Sa vedem: Ilinca bea suc iar Vlad mananca portocale. Proba se incheie cu un gust amar. Experimentul ne-a arat c-a putut sa bea 700 de ml de suc, iar colegul n-a putut sa manance decat doua portocale.

In nici un caz nu vei putea manca 9 portocale de-odata. Aici avem de-a face nu cu zahar adaugat, ci cu fructoza - despuiata de fibrele fructului care asigura o absorbtie lenta. De fiecare data, cand faceti un fresh copilului, ganditi-va cate fructe ar putea el sa manance deodata. Altfel, ii bagati pe gat o doza prea mare de fructoza care deregleaza organismul, se transforma in grasime si da dependenta.

La fel de bolavicioase sunt sucurile acidulate. Cum ar fi sa-ti potolesti de azi incolo setea cu o apa in care pui 11 lingurite de zahar: ca doar asta e reteta.

Alex: “Nu mai beau suc din comert, am inceput sa beau smoothie-uri, cu tot fel de fructe.”

Alex s-a hotarat cam tarziu. Alex are in fata o cariera de actor, joaca in cateva piese, la teatrul Metropolis. Era innebunit dupa pizza, paste si suc. De cand lucreaza cu Anamaria, medic nutritionist, a slabit in 4 luni 12 kg.

Puterea zaharului asupra creierului nostru nu e comedie. Desi am ras cu gura pana la urechi la replica celebra a lui Will Smith din "Men in Black": "Stii care e cea mai distructiva forta din univers?/ Zaharul". Adevarurile cele mai dureroase ni se spun adesea in gluma.

Miruna: “Cand eram mica eram foarte plinuta, toata lumea zicea ca sunt ca un ursulet.”

De ziua ei, mama i-a facut cadou o saptamana in tabara de nutritie. Azi, merge in tabara si mama pe post de cofetar sef, fiindca a invatat sa faca bunatati fara zahar si ii scoleste acum pe cei mici.

In vest, au aparut deja etichetele semafor, cu rosu unde zaharul sau grasimea sunt in doza mare - dar n-au efect. Ar fi vreo sansa, ca producatorii sa treaca pe eticheta nu kilocalorie si grame, nu pe portie de 30 sau de 100 de gr, ci numarul de lingurite de zahar din produs - pe intelesul tuturor? Cum ar reactiona clientii?

Client: “E mult ca nu as manca niciodata atata zahar!”

Testam iaurtul cu fructe, cu zahar adaugat, trecut pe eticheta. Poate scapam mai sanatos cu un iaurt dietetic, fara pic de grasimi - cate lingurite de zahar are?

Client: ”E aproape acelasi lucru. Acum realizez ce-am mancat atata timp!”

In voga e acum berea cu arome. “4 lingurite de zahar. Da e bere, totusi, nu m-as fi asteptat. Mama mia, bere cu lamaie.”

Zaharul e folositor in depistarea cancerului. In corp se injecteaza glucoza cu o substanta de contrast. Celulele canceroase iubesc zaharul si il absorb imediat. Testul nu functioneaza la cancerul de piele si nici la creier. Doctorul Banu a lucrat in cercetare in Franta, pana de curand. Iar rolul zaharului in cancer e studiat pe toate partile.

Eugeniu Banu, oncolog: “Nu sunt doar vorbe pe tema implicatiei glucozei in etiologia cancerului, au existat tot felul de teorii, cel care a descris fenomenul se numeste Warburg si undeva in urma cu vreo 60 de ani a si luat premiul Nobel.”

Multi din pacientii lui se infometeaza, in speranta ca nu vor mai hrani cancerul, dar medicul ii avertizeaza ca nu pot suporta tratamentele, ii sfatuieste mai degraba sa faca miscare - sa arda surplusul - daca pot. Iar celor care nu au inca un diagnostic le recomanda sa renunte la zahar - preventiv, nu cand e prea tarziu, indirect starneste cancerul.

Exista totusi indulcitori care ne feresc de kilogramele in plus

Eugeniu Banu, oncolog: “Ai inlocuit un rau cu UN alt rau. Sunt produse care prin natura lor sunt promotori de cancerogeneza.”

Pe langa faptul ca si acesti indulicitori sunt banuiti ca fac rau, nu e nevoie sa fii specialist ca sa-ti dai seama ca ei doar intretin nevoia si dorinta de dulce.

Cat de sigura poate fi o bere cu lamaie, care contine pe langa zahar, si indulcitori?

Anca Gravril, sef laborator Larex: “Deci am zahar si 4 indulcitori: ciclamat, aspartame, acesulfam si zaharina.”

Ne spune expertul in procesare de la Galati: “Pacalesc pur si simplu senzatia de dulce, dar aduc niste potentiale toxine asupra organismului. Eu cred ca berea trebuie sa fie considerata ca bere, nu un amestec sofisticat si care inlatura ideea de bere.”

Anamaria Iulian: ”Nu exista solutii miraculoase, decat pur si simplu educatia.”

La bistro-ul ei afiliat Slow-Food, Oana incearca sa reeduce gustul clientilor cu o prajitura care are in ea doar o jumatate de lingurita de zahar In bucataria nutritionistului, tinerii accepta o noua provocare: inghetata fara zahar, doar din fructe. Dupa o asemena inghetata, nu mai poti da pe gat un suc de portocale!

Unii Europeni au reusit sa-si educe gustul: norvegineii si chiar bulgarii sunt printre cei mai cumpatati. Singura noastra sansa de a scapa de bolile pe care le aduce zaharul in exces este sa ne reeducam gustul.

Victor , ajutat de familia lui, a reusit! La fel si Gabi e pe drumul cel bun. Miruna e azi exemplu in clasa pentru gustarile ei sanatoase, Vlad si colegele lui au inteles ca daca ti-e pofta de ceva dulce, nu e obligatoriu sa te abtii. Iar dieta lui Alex, cu dulce doar din fructe, face minuni.

Adevarul e orice aliment in exces ne imbolnaveste, dar zaharul a dovedit ca are asupra noastra putere. Il dorim, il cautam si il gasim, - de multe ori ascuns in mancaruri pe care le credem sanatoase, ne face sa acumulam kilograme, care apoi ne creaza uriase problem de sanatate. Asa ca - macar in seara asta, renuntati la prajitura, si cand mergeti in vizita, ganditi-va ca poate ciocolata, nu e cel mai potrivit cadou.


 
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Scoate zaharul din mancare, n-are niciun gust, nu vand nimic". Cum a ajuns industria sa ne otraveasca cu buna stiinta

Zaharul: energie sau drog? Partea II. Zaharul ingrasa chiar mai rau decat temutele grasimi saturate, o spun toti nutritionistii. Simpla renuntare la zahar ne poate scapa de kilograme nedorite, fara pic de dieta.

Generatia de copii XL, care nu va mai trai sa-si ingroape parintii:
Generatia de copii XL, care nu va mai trai sa-si ingroape parintii: "Se tinea cu mainile de cap si imi cerea ceva dulce"

Zaharul: energie sau drog? Partea I. Zaharul e un drog care provoaca dependenta. Este ceea ce arata multe studii, care ne avertizeaza ca dulcele se ascunde sub multe forme.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.