"Scoate zaharul din mancare, n-are niciun gust, nu vand nimic". Cum a ajuns industria sa ne otraveasca cu buna stiinta
Zaharul: energie sau drog? Partea II. Zaharul ingrasa chiar mai rau decat temutele grasimi saturate, o spun toti nutritionistii. Simpla renuntare la zahar ne poate scapa de kilograme nedorite, fara pic de dieta.
Usor de spus, greu de facut, fiindca zaharul e peste tot: in paine, in mezeluri, in sosuri si iaurt. Iar pe masura ce mancam, foamea noastra de zahar nu se potoleste.
Prajituri pufoase, imbaiate in sos de ciocolata, bomboane delicioase sau inghetata. Iti lasa gura apa? Ai vrea un desert? De ce sunt dulciurile irezistibile? Cum se face ca o singura muscatura provoaca in creierul nostru satisfactie, euforie chiar si, fara doar si poate, dorinta de mai mult.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totul se reduce la biochimia creierului. Cand mancam ceva bun, centrul de perceptive a placerii, primeste dopamine - un neurotransmitator care ne face sa simtim placere. Cand suprastimulam cu zahar acest sistem de recompense, receptorii pentru semnalul dopaminei amortesc.
Dr. Anamaria Iulian, medic nutritionist: "Este o dependenta, ca orice dependenta."
Cercetatorii explica: tot zaharul in exces ne-a dat peste cap un alt simt, cel al satietatii. Celulele grase secreta un hormon numit LEPTINA.
Dr. Calin Bucerzan, endocrinolog pediatru: "Merge in centrul foamei si il stimuleaza, deci, imi taie senzatia de foame."
Numai ca zaharul in exces produce grasime in exces si, odata cu ea, prea multa leptina si insulina. Mesajul catre creier ajunge distorsionat. Senzatia de satietate nu mai apare.
Dar cum cand oriunde intorci capul e plin de tentatii?
Autoritatile n-au reusit sa interzica nici macar chioscurile cu dulciuri din scoli, acum gasim in scoli si automate cu ciocolata calda. Tot greul cade pe umerii parintilor.
Intre timp, Anamaria, inspecteaza frigiderul Andreei si il curata de zahar:
"Avem un mustar, care are zahar, dar, pe de alta parte, mustarul care si amidon, care ii da consistenta. Amidonul este tot un zahar, sunt molecule legate de glucoza", spune Anamaria.
Anamaria o sfatuieste pe Andreea sa nu cumpere sosuri, dressing-uri sau maioneza.
Andreea si frigiderul ei trec testul nutritionistului. Insa, in timp ce mii de copii din Romania sufera din cauza kilogramelor in plus, fabricantii de mancaruri ne educa gusturile inca de la raftul pentru bebelusi.
Aici, gasim praf de cacao si cereale cu zahar adaugat. Desi medicina moderna interzice zaharul la sugari, de la varsta de 6 luni in sus, industria ne serveste zahar cu lingurita.
Cateva bomboane intr-un creuzet de platina, puse pe foc, isi consuma extrem de rapid energia. Valvataia dispare la fel de repede cum s-a si pornit.
Alaturi, solutia care aduce a verde de Paris, masoara de fapt nivelul de zahar din mezeluri.
Anca Gavril, sef Laborator LAREX: "In patru felii de salam, pot sa am o lingurita de zahar."
Iar sandwich-ul e considerat alternativa sanatoasa la cornul cu ciocolata pe care il cumpara copiii la chioscul din scoala.
De ce pun producatorii atat de mult zahar in mancare?
Gheorghe Blaj, nutritionist: "Pentru ca produsul este lipsit de nutrient si ca sa-l faca irezistibil... Scoate zahar, n-are niciungust, e sintetic, fad, nu vand nimic."
Mai toata lumea, cu mic cu mare, manaca cereale cu lapte, sunt prezentate drept alternative sanatoasa, cu fibre.
Domnul profesor de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, care scoleste viitorii procesatori, admite ca industria ne otraveste cu buna stiinta.
Zaharul e o substanta relativ noua, se fabrica din sfecla abia din secolul al XIX-lea. E un di-zaharid, o molecula de glucoza legata de una de fructoza: cand il inghitim, cele doua se despart. Glucoza cheama insulina care o transporta la celule. Fructoza, in schimb, se transforma in grasime.
Procesatorii au inlocuit deja zaharul cu siropul de porumb, mai ieftin, dar si mai pervers decat zaharul.
Practic, procesatorii au gasit dulcele miraculous, care nu provoaca diabet si creste vanzarile, fiindca te face sa vrei sa mananci sau sa bei mai mult. In America de Nord, acest experiment "nutritiv" a esuat: fructoza din porumb a reusit cu succes doar sa mareasca numarul de obezi.