Metoda prin care orășenii își asigură coșuri cu legume proaspete și îi susțin pe fermieri
Un fenomen care dezvoltă agricultura din preajma marilor oraşe, dar care şi alimentează din ce în ce mai multe familii cu produse de calitate, creşte de la an la an. Este vorba despre abonamentul de legume.
Orăşenii care vor să aibă la anul verdeţuri proaspete la masă, îşi rezervă de pe acum câte un răzor în gospodăria unor fermieri şi îşi aleg seminţele care vor fi plantate. Cu banii daţi drept avans, agricultorii lucrează pământul de toamnă şi nu mai sunt nevoiţi să se împrumute în bănci.
În total 18 familii din Sibiu îşi aleg seminţele de toamnă, în funcţie de ce ar vrea să mănânce la primăvară. Plătesc 200 de lei fiecare, iar Agnes, o olandeză mutată în satul Sărata de câţiva ani, cumpără de banii aceştia seminţe şi plăteşte lucrările pentru cele 2 hectare pe care face agricultura bio.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La anul abonaţii vor plăti, în tranșe, încă 1.000 de lei, suma care le asigură 26 de coşuri pline de legume de sezon, din mai până în noiembrie, adică un coş pe săptămână.
Agnes Jansen, producător din Sărata, judeţul Sibiu: "Toamna ne întâlnim şi povestim despre ce vor ei, ce posibilităţi avem, facem o listă cu cheltuieleile, un buget, împărţim în 18 şi asta e. simplu şi transparent."
Pe un alt fermier din Braşov abonamentele pentru anul viitor îl scutesc să mai facă împrumut la bancă. Abonamentul variază între 500 şi 1.500 de lei, iar coşul cu legume vine de două ori pe săptămână timp de două luni şi jumătate. O parte din producţie merge şi la un restaurant.
În comună Belinț, din Timiş, un producător deja are semnate peste 20 de contracte.
Aprovizionarea direct de la fermierii care produc ecologic este o tradiţie în ţările dezvoltate.