Meseriile cu care tinerii au strâns, pe litoral, chiar și 1.000 de euro
În sezonul cu cea mai acută criză de forţă de muncă, tinerii care au venit să muncească la mare pot spune că au dat lovitura.
Cazarea şi mâncarea sunt în multe cazuri gratuite, iar ei primesc în medie 2000 de lei pe luna şi reuşesc să adune toată vara cel puţin 1000 de euro. Patronii speră că tinerii pe care i-au angajat în acest an să revină şi în 2018, mai ales că pe întreg litoralul sunt peste 2000 de locuri de muncă sezoniere neocupate.
Pentru prima dată după mulţi ani, pe litoral au revenit tineri din zone mai sărace ale României, în căutarea unui loc de muncă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La un stand din Costineşti am găsit-o pe Florina, o fata de 19 ani din Vaslui, studentă la agronomie în Bucureşti. Vinde suverniruri, haine, poşete sau şlapi şi e mulţumită de câştig.
Florina: "Vreau să-i strâng pentru a mă întreţine o perioadă singură la facultate şi alte nevoi. Vreau să-mi păstrez o parte din bani pentru că mi-am propus anul viitor să merg în America."
Cu planuri mari a venit la Costineşti şi Cristina, tot din Vaslui. Are 16 ani şi este pentru prima oară la muncă. Cum are voie să lucreze doar şase ore pe zi, restul a însemnat distracţie.
Cristina, angajat sezonier: "Am venit aici pentru a-mi îndeplini un vis. Vreau să mă fac fotograf şi cu banii strânşi de aici vreau să-mi cumpăr un aparat performant."
Reporter: "Câţi bani ai strâns până acum?"
Cristina, angajat sezonier: "4 mii de lei."
Cătălin are 19 ani şi e din Giurgiu. A venit la mare chiar de la începutul sezonului şi mai are de gând să stea o luna. A strâns până acum o mie de euro.
Cătălin, angajat sezonier: "Vreau să dau de permis şi să-mi cumpăr o maşină.
Reporter: "Câţi bani ai strâns până acum pentru visul tău?"
Cătălin, angajat sezonier: "Nu destui."
Comercianţii de pe litoral recunosc că le-a fost destul de greu să găsească angajaţi.
Reporter: "Cât aţi căutat?"
Gina Lepădatu, angajator: "Zi de zi din ianuarie. Pe parcurs mulţi se răzgândesc, intervine altceva, examene. A fost foarte greu."
Reporter: "De ce nu vor să vină? Fug de muncă?"
Gina Lepădatu, angajator: "Da. E şi categoria asta."
Pe de altă parte, tinerii spun că, dacă ar fi muncit în oraşele din care provin, nu ar fi câştigat la fel de bine. La mare au, de cele mai multe ori, cazarea şi masă asigurate, aşa că tot ce câştigă le rămâne în mână. Pe lângă salariu, tinerii harnici mai primesc şi bacşiş.
Marius, angajat sezonier: "Cazare, mâncare, un suc dacă ai nevoie, o prăjitură, o pizza..."
Reporter: "Şi banii?"
Marius, angajat sezonier: "La sfârşitul sezonului vin toţi odată că atâta timp cât nu ai nevoie nici nu umbli la salariu. Poţi să pleci cu toţi banii. Pleci cu 5 mii, 6 mii."
Reporter: "Acasă ai fi putut să câştigi banii ăştia?"
Marius, angajat sezonier: "Nu. Pentru că acasă nu îţi oferă nimeni cazare, masă şi banii pe care îi iei se duc pe chirie şi mâncare."
Anul acesta au rămas libere pe litoral aproape 2000 de locuri. Cei mai căutaţi sunt barmanii, ospătarii, cameristele şi bucătării.