Tinerii someri pana in 24 de ani care nu mai studiaza vor primi finantare de la stat. Ce conditii trebuie sa indeplineasca

Ultimul update: Sambata 29 Iulie 2017 07:00
Data publicarii: Miercuri 26 Iulie 2017 16:56
Categorie: Social

Guvernul mai face o incercare sa-i aduca in viata activa pe tinerii de pana in 24 de ani, care nici nu mai studiaza, dar nici nu muncesc.

Ei vor avea sansa de a incepe o mica afacere cu finantare europeana, cand Ministerul Dezvoltarii va lansa programul de sustinere a antreprenoriatului pentru tineri. Ghidul solicitantului, aflat acum in dezbatere publica, prevede ca absolventii invatamantului obligatoriu, care au si o calificare, pot primi 40.000 de euro ca sa-si infiiinteze o firma.

Conform estimarilor, in jur de 17% din tinerii romani nu mai studiaza, nu invata o meserie, dar nici nu muncesc. Ei tind sa devina someri pe termen lung, daca nu sunt ajutati. Ministerul Dezvoltarii isi propune sa-i sprijine cu un nou program pe cei care au o calificare, de exemplu pe tehnicieni, bucatari sau pe agentii comerciali.

Un tanar din Brasov a terminat Informatica si are un atestat in domeniu, asa ca ar fi un bun candidat.

Paul Otelea: "Orice e in domeniul calculatoarelor ma gandesc ca ar fi de viitor. Un service de reparatii calculatoare ma gandesc"
Reporter: "Ai si atestat de informatician?"
Paul Otelea: "Da, am luat atestatul anul acesta"

Prima conditie este sa se inscrie la fortele de munca si sa participe la cursuri.

In alta parte a tarii, la Vaslui, un fermier a renuntat la gandul de a urma o facultate pentru a infiinta o mica afacere in domeniul agricol. Ar investi 40.000 de euro in utilaje ca sa poata spori productia.

Bogdan Tuchendria, legumicultor: "Aici ne trebuie semanatoare pentru seminte mici si o freza de bilonat. Terenul se lucreaza greu si nu avem utilajele necesare. Noi il facem, dar ne chinuim. E multa investitie."

Tinerii nu vor putea solicita fondurile in mod direct. Banii vor ajunge intai la institutii de stat, firme sau ONG-uri care se angajeaza ca ii vor consilia pe candidati in afaceri.

Fiecare organizatie va avea la dispozitie circa 3 milioane de euro. Din acest bani vor fi platite cursurile si numai o parte vor fi folositi ca sprijin pentru infiintarea unor noi firme. Asadar, candidatii vor trece printr-un proces de selectie, bazat in principal pe planul de afaceri.

Esential este asadar ca acesti tineri sa fie cu adevarat interesati sa realizeze ceva in viata!

Liliana Dragomir, director AJOFM Brasov: "Din peste 2000 de tineri, care sunt absolventi in acest an, pana in prezent numarul este foarte mic. Sunt 70 de tineri inregistrati in evidentele noastre si daca ei nu se indreapta catre agentia judeteana sau punctele de lucru este foarte greu sa-i ajutam."

La sase luni de la inceputul afacerii, proaspetii patroni trebuie sa aiba minimum doi angajati, conform documentelor publicate de Ministerul Dezvoltarii.

Scolile agricole ar putea fi o solutie pentru agricultura. Paradoxal, unde sunt scoli profesionale, absolventii sunt someri
Scolile agricole ar putea fi o solutie pentru agricultura. Paradoxal, unde sunt scoli profesionale, absolventii sunt someri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ion Cârstoiu
Un pensionar din Argeș a donat 10.000 € spitalului, deși are o pensie mică
Roman de debut cu succes impresionant. "Xanax",de Liviu Iancu, epuizat în prima săptămână de la lansare
Care e cea mai căutată meserie în România. Sunt zeci de candidați pentru un post
Incident grav la un liceu. Doi elevi au cumpărat și consumat droguri în curtea instituției
O nouă casă "Magic Home" deschisă la Iași. Povestea pensionarei care o administrează
4 din 5 români hărțuiți la serviciu ascund prin ce trec. ”Le-a fost jenă să spună”
usa
Jaf ca-n filme într-o comună. Cum au furat, doi hoți, peste 100.000 de lei în câteva minute
Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, va continua să protesteze în Piaţa Victoriei
SONDAJ: 44% dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă
Bucuresti, unul din cele mai poluate orase ale Europei, are nevoie de spatii verzi ca sa respire
Bătrâni ţinuţi în mizerie, într-un azil din Timişoara. Cât plăteau pentru cazare
Vești rele pentru elevi. Anul școlar 2019-2020 începe mai devreme și dispare o vacanță