Tinerii someri pana in 24 de ani care nu mai studiaza vor primi finantare de la stat. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Guvernul mai face o incercare sa-i aduca in viata activa pe tinerii de pana in 24 de ani, care nici nu mai studiaza, dar nici nu muncesc.
Ei vor avea sansa de a incepe o mica afacere cu finantare europeana, cand Ministerul Dezvoltarii va lansa programul de sustinere a antreprenoriatului pentru tineri. Ghidul solicitantului, aflat acum in dezbatere publica, prevede ca absolventii invatamantului obligatoriu, care au si o calificare, pot primi 40.000 de euro ca sa-si infiiinteze o firma.
Conform estimarilor, in jur de 17% din tinerii romani nu mai studiaza, nu invata o meserie, dar nici nu muncesc. Ei tind sa devina someri pe termen lung, daca nu sunt ajutati. Ministerul Dezvoltarii isi propune sa-i sprijine cu un nou program pe cei care au o calificare, de exemplu pe tehnicieni, bucatari sau pe agentii comerciali.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un tanar din Brasov a terminat Informatica si are un atestat in domeniu, asa ca ar fi un bun candidat.
Paul Otelea: "Orice e in domeniul calculatoarelor ma gandesc ca ar fi de viitor. Un service de reparatii calculatoare ma gandesc"
Reporter: "Ai si atestat de informatician?"
Paul Otelea: "Da, am luat atestatul anul acesta"
Prima conditie este sa se inscrie la fortele de munca si sa participe la cursuri.
In alta parte a tarii, la Vaslui, un fermier a renuntat la gandul de a urma o facultate pentru a infiinta o mica afacere in domeniul agricol. Ar investi 40.000 de euro in utilaje ca sa poata spori productia.
Bogdan Tuchendria, legumicultor: "Aici ne trebuie semanatoare pentru seminte mici si o freza de bilonat. Terenul se lucreaza greu si nu avem utilajele necesare. Noi il facem, dar ne chinuim. E multa investitie."
Tinerii nu vor putea solicita fondurile in mod direct. Banii vor ajunge intai la institutii de stat, firme sau ONG-uri care se angajeaza ca ii vor consilia pe candidati in afaceri.
Fiecare organizatie va avea la dispozitie circa 3 milioane de euro. Din acest bani vor fi platite cursurile si numai o parte vor fi folositi ca sprijin pentru infiintarea unor noi firme. Asadar, candidatii vor trece printr-un proces de selectie, bazat in principal pe planul de afaceri.
Esential este asadar ca acesti tineri sa fie cu adevarat interesati sa realizeze ceva in viata!
Liliana Dragomir, director AJOFM Brasov: "Din peste 2000 de tineri, care sunt absolventi in acest an, pana in prezent numarul este foarte mic. Sunt 70 de tineri inregistrati in evidentele noastre si daca ei nu se indreapta catre agentia judeteana sau punctele de lucru este foarte greu sa-i ajutam."
La sase luni de la inceputul afacerii, proaspetii patroni trebuie sa aiba minimum doi angajati, conform documentelor publicate de Ministerul Dezvoltarii.
Sursa: Pro TV
Etichete: tineri, studii, fonduri, finantare, forta de munca, someri,
Dată publicare:
26-07-2017 16:56