Tinerii someri pana in 24 de ani care nu mai studiaza vor primi finantare de la stat. Ce conditii trebuie sa indeplineasca


Ultimul update: Sambata 29 Iulie 2017 07:00
Data publicarii: Miercuri 26 Iulie 2017 16:56
Categorie: Stiri Sociale

Guvernul mai face o incercare sa-i aduca in viata activa pe tinerii de pana in 24 de ani, care nici nu mai studiaza, dar nici nu muncesc.

Ei vor avea sansa de a incepe o mica afacere cu finantare europeana, cand Ministerul Dezvoltarii va lansa programul de sustinere a antreprenoriatului pentru tineri. Ghidul solicitantului, aflat acum in dezbatere publica, prevede ca absolventii invatamantului obligatoriu, care au si o calificare, pot primi 40.000 de euro ca sa-si infiiinteze o firma.

Conform estimarilor, in jur de 17% din tinerii romani nu mai studiaza, nu invata o meserie, dar nici nu muncesc. Ei tind sa devina someri pe termen lung, daca nu sunt ajutati. Ministerul Dezvoltarii isi propune sa-i sprijine cu un nou program pe cei care au o calificare, de exemplu pe tehnicieni, bucatari sau pe agentii comerciali.

Un tanar din Brasov a terminat Informatica si are un atestat in domeniu, asa ca ar fi un bun candidat.

Paul Otelea: "Orice e in domeniul calculatoarelor ma gandesc ca ar fi de viitor. Un service de reparatii calculatoare ma gandesc"
Reporter: "Ai si atestat de informatician?"
Paul Otelea: "Da, am luat atestatul anul acesta"

Prima conditie este sa se inscrie la fortele de munca si sa participe la cursuri.

In alta parte a tarii, la Vaslui, un fermier a renuntat la gandul de a urma o facultate pentru a infiinta o mica afacere in domeniul agricol. Ar investi 40.000 de euro in utilaje ca sa poata spori productia.

Bogdan Tuchendria, legumicultor: "Aici ne trebuie semanatoare pentru seminte mici si o freza de bilonat. Terenul se lucreaza greu si nu avem utilajele necesare. Noi il facem, dar ne chinuim. E multa investitie."

Tinerii nu vor putea solicita fondurile in mod direct. Banii vor ajunge intai la institutii de stat, firme sau ONG-uri care se angajeaza ca ii vor consilia pe candidati in afaceri.

Fiecare organizatie va avea la dispozitie circa 3 milioane de euro. Din acest bani vor fi platite cursurile si numai o parte vor fi folositi ca sprijin pentru infiintarea unor noi firme. Asadar, candidatii vor trece printr-un proces de selectie, bazat in principal pe planul de afaceri.

Esential este asadar ca acesti tineri sa fie cu adevarat interesati sa realizeze ceva in viata!

Liliana Dragomir, director AJOFM Brasov: "Din peste 2000 de tineri, care sunt absolventi in acest an, pana in prezent numarul este foarte mic. Sunt 70 de tineri inregistrati in evidentele noastre si daca ei nu se indreapta catre agentia judeteana sau punctele de lucru este foarte greu sa-i ajutam."

La sase luni de la inceputul afacerii, proaspetii patroni trebuie sa aiba minimum doi angajati, conform documentelor publicate de Ministerul Dezvoltarii.

Scolile agricole ar putea fi o solutie pentru agricultura. Paradoxal, unde sunt scoli profesionale, absolventii sunt someri
Scolile agricole ar putea fi o solutie pentru agricultura. Paradoxal, unde sunt scoli profesionale, absolventii sunt someri
VIDEO PROTVPLUS.RO
arta urbana
Locurile din București unde puteți admira arta urbană, realizată de artiști de renume
Fermierii din România renunță să mai cultive pepeni. Învinși de vreme și de samsari
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Cum va fi anul 2019, potrivit credinței populare
Sfântul Ilie 2019, tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci în această zi
Elevii care au făcut un clip viral despre ministrul Andronescu: ”Nu a fost o ofensă”
112, pe post de taxi. Explicația halucinantă a unei persoane care a chemat ambulanța
Trafic oprit pe Autostrada Soarelui din cauza dalelor de ciment
Trafic oprit pe Autostrada Soarelui din cauza dalelor: "E o crimă la nivel naţional"
Urșii flămânzi fac pagube în gospodăriile din Balvanyos: uși rupte și frigidere distruse
Flagrant la spital, în Cluj. Un medic renumit, arestat la domiciliu după ce a luat mită
Primul caz de infecţie cu virusul West Nile în acest sezon. Cine este victima
Studenții afirmă că ministrul Andronescu nu susține măsurile ministrului Teodorovici
Greșeala pe care o fac părinții care caută pe net cum să își crească și educe copiii