Șomerii care nu țin pasul cu tehnologia își găsesc mai greu de lucru. Cum îi ajută statul
Dintre cei aproape 500.000 de şomeri din România, mai bine de jumătate au peste 45 de ani şi nu îşi pot găsi uşor un loc de muncă, arată cifrele oficiale.
Angajatorii spun că mulţi nu sunt în pas cu tehnologia şi nu mai au încredere în ei. Autorităţile organizează pentru ei cursuri de consiliere, unde sunt ajutaţi de specialişti să ia totul de la capăt, cu speranţa.
Un domn dintr-o comună din Iaşi a împlinit 50 de ani şi recunoaşte că nu mai are curaj să meargă în faţă unui angajator. Mecanic de meserie, munceşte cu ziua prin sat şi nu ar şti să vorbească la un interviu din cauza emoţiilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După o prima şedinţa de consiliere, bărbatul a început să îşi facă pentru prima dată CV-ul.
Un alt domn, care se apropie de 60 de ani, este apt de muncă, dar dezamăgit de patronii care l-au refuzat pe motiv că ar fi bătrân. Încrederea a început să-i scadă treptat.
"Sunt locuri unde caută tineri, e şi normal. Ce randament mai dau eu la 60 de ani? Am fost la un loc de muncă şi mi-au spus, aşa, mai voalat, că nu aş putea face faţă", spune el.
Inspectorii care se ocupă cu plasarea forţei de muncă spun că sunt şi oferte sunt pentru şomerii trecuţi de 45 de ani, dar mulţi nu mai au încredere în ei.
De cealaltă parte, şi angajatorii preferă oameni încrezători şi optimişti.
Alexandru Nechifor, director agenţie imobiliară: "Trebuie să fie puşi la punct cu situaţia actuală, să aibă încredere în ei, să fie pozitivi şi să vină cu o dorinţa de recalificare destul de mare că să poată să facă pasul acesta."
O altă problema a acestor şomeri, spun patronii, ar fi că se adaptează greu nivelului impus de tehnologie, cum ar fi folosirea unui computer, de pildă.
Alexandru Costin, administrator salon cosmetică: "Acceptăm şi persoanele peste 40-45 de ani, dar care s-au adaptat noilor cerinţe, au făcut şi nişte cursuri de pregătire. Este un pic mai greu, pentru că probabil au lucrat şi în alte domenii."
Şomerii de vârstă a două sunt în concurenţă directă cu generaţia tânăra şi, de cele mai multe ori, ajung să se desconsidere, spun specialiştii.
Daniela Mitrofan, psiholog: "Atitudinea este un cuvânt cheie în toată această situaţie, pentru că o atitutdine optimistă poate fi observată mai uşor de angajator, şi să nu îşi mai plângă de milă."
Adriana Sârghie, purtător de cuvânt AJOFM Iaşi: "Încercăm să-i indrumam să fie activi la orice vârstă că să-şi poată susţină familia."
În această perioada, la Iaşi, pentru şomeri sunt organizate cursuri gratuite de consiliere şi orientare profesională.
Sursa: Pro TV
Etichete: cursuri, locuri de munca, someri, consiliere,
Dată publicare:
15-08-2017 21:00