Scolile agricole ar putea fi o solutie pentru agricultura. Paradoxal, unde sunt scoli profesionale, absolventii sunt someri
Inchiderea scolilor agricole a creat un gol imens in piata muncii din Romania. Fermierii se plang ca nu mai au cu cine lucra pamantul, iar autoritatile nu par sa aiba un plan sa ii ajute.
Asa ca, desi salariile au devenit atragatoare in agricultura, specialisti sunt din ce in ce mai putini.
Exista totusi un paradox: acolo unde exista scoli profesionale, multi dintre absolventi sunt someri pentru ca nu vor sa munceasca.
In judetul Timis erau pana in 2007 zece scoli agricole, care pregateau promotii de sute de mecanici si tractoristi. Scolile cu pricina au fost insa trasformate in licee. Unul este cel de la Ortisoara, insa niciun elev de aici nu a luat Bacalaureatul.
Aleodor Sobolu, primar Ortisoara: "Inainte a fost pe partea de profesionala, de scoala de meserii, partea de mecanica. Pe partea aceea de munca de care noi chiar avem nevoie''
Alexander Degianski, presedinte Asociatia Fermierilor ProBanat: "Va dati seama ce tragedie ar fi o criza majora a fortei de munca in agricultura."
In disperare de cauza, un agricultor din Timis a investit, din banii lui, peste 150.000 de euro pentru a reabilita o cladire ce poate fi folosita drept scoala profesionala. Desi a creat toate conditiile, nu primeste autorizatie de functionare.
Mircea Baragan, agricultor: "Noi le oferim spatiu pentru dormitoare si sali de clase si atelierele mecanice pentru a fi instruiti si cantina. Nevoia este mare fiindca avem multi care ies la pensie acum si pe un an doi avem nevoie de cel putin 5-6 tractoristi"
In Arges, in schimb, exista o scoala profesionala la Maracineni, care pregateste tehnicieni in protectia plantelor, insa jumatate dintre absolventi ingroasa randurile somerilor.
Gabriela Babulea, absolvent: "Nu poti sa te intretii dintr-un salariu de 8 milioane. Intr-adevar, e frumos, imi place, e o munca frumoasa si de viitor, dar in acelasi timp mai conteaza si partea financiara."
Administratorul unei ferme din Galati, in care sunt cultivate in special radacinoase, cauta de ani de zile personal calificat. Spune ca inginerii agronomi cu experienta, soferii si tractoristii priceputi sunt pe cale de disparitie. Multi au plecat in strainatate, iar cei care au ramas la noi muncesc, in varf de sezon, din zorii zilei pana noaptea.
Cristian Cernisov, inginer agronom: "Un tractorist are un salariu net de 20, 25 de milioane, iar personalul necalificat 12, 15 milioane"
Femeie: "Aicea nu vor sa vina, nu le convine. Este praf, este mizerie, ele nu vor asa ceva."
Reporter: "E o munca rusinoasa, doamna?"
Femeie: " Nuuu! Munca nu este de rusine.''
Directiile Agricole judetene au inceput abia acum sa organizeze cursuri de formare profesionala. Costa cateva sute de lei si dureaza doua luni.