Meseria de fierar, mentinuta si ridicata la rang de arta. Cei mai buni mesteri din trei tari s-au intalnit la Sfantu Gheorghe

Ultima actualizare: 08-09-2015 06:53

Grea si tot mai rar intalnita, meseria de fierar parea sortita pierzanei odata cu industrializarea. Dar exista inca mesteri care o mentin in viata si au ridicat-o la rang de arta.

In Covasna, la Sfantu Gheorghe, s-au intalnit cei mai buni din Romania, Ungaria si Austria si vor sa arate lumii intregi ce pot sa faca. Spun ca sunt tot mai multi oameni care isi doresc decoratiuni sau mobilier din fier forjat, dar adesea sunt pacaliti de sarlatani.

Un atelier traditional de fier forjat este doar acela care are carbuni, foale si ciocane. Rareori pe la sate se mai gasesc astfel de fierarii, iar in ele isi fac loc mai ales potcovari.

Cel mai mare necaz al potcovarilor este ca isi gasesc cu greu ucenici carora sa le impartaseasca tainele mestesugului.

Vechiul mestesug al fierarilor a fost, pe ici pe colo, preluat de pasionatii de arta.

Sorin Bute este profesor universitar de Teologie la Targoviste. S-a apucat de fierarit ca hobby, acum 7 ani, dupa o vizita intr-un atelier italian. Nu rateaza nicio intalnire cu mesterii autentici, de la care are ce invata. Din pacate, spune el, fierul forjat de pe piata este adesea o pacaleala.

Sorin Bute, artist fierar: "Intri intr-un atelier de fier forjat si nu exista forja, nicovala sau ciocan. Cumpara elemente de ici de colo si le sudeaza, nu le trec prin foc. De exemplu, acest obiect, floare, e facut prin despicare, prin forjare, la 1.100 de grade. De vede ca fiecare denivelare e o lovitura de ciocan a fierarului. Nu sunt fierar, dar incerc sa invat ceva de aici."

Eva Ament: "Cu placere mi-as aranja casa cu obiecte din fier forjat. O lampa frumoasa, un suport de lumanare, cu placere mi-as pune in casa."

Csentery Levente: "Bunicul meu a fost fierar si chiar ii explicam fiului meu ca asa faceam si eu cand eram copil."

In ultima vreme, fierarii sunt cautati mai ales in satele transilvanene, unde restaurarea caselor traditionale si a conacelor le pune la incercare talentul. Lucrarile realizate in tehnica traditionala sunt atat de trainice incat pot rezista cateva secole.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO