Târgul Meșterilor Populari. Cât costă o mască lucrată manual. „O lucrare de genul asta e muncă de o zi”
În prag de sărbători, zeci de meșteri populari din Moldova și-au etalat marfa la un târg organizat la Iași.
Oamenii îi așteaptă pe vizitatori cu măști lucrate cu migală, covoare țesute la război și șosete perfecte pentru iarnă.
Neculai Matei, meșter popular: „Când mergeau cu datinile, cu obiceiurile, pocneau la geamul omului, urau, hăiau, cu măști, cu zurgălăi pentru a speria duhurile rele.”
Iar tradiția este dusă mai departe de meșteri populari care în continuare, cu multă dibăcie, lucrează manual măști ori țesături tradiționale.
Bogdan Bârzu, expozant: „Este o mască din Buhalnița, cum am văzut-o eu acum peste 60 de ani.Este împodobită cu curele, mărgele, oglinzi, dinții sunt naturali, de mistreț.”
O mască poate fi cumpărată cu câteva sute de lei, dar prețul unora depăsește 2.000 de lei.
În mâinile unui bărbat din Bucovină, lemnul parcă prinde viață.
Toader Ignătescu, meșter popular: „Avem o reprezentare ironică a Ignatului. Cei pregătiți să taie porcul constată că porcul zboară. Este scandură de cireș. O lucrare de genul asta e muncă de o zi.”
Vasile este printre puținii meșteri populari din zona Moldovei care încă nu se desparte de războiul de țesut, vechi de 100 de ani. Covoarele din lană se vând cu cel puțin 300 de lei, traistele și prosoapele cu 50 de lei, iar șosetele din lană - cu 30 de lei.
Vasile Ivănușcă, meșter popular: „Avem o țesătură, din țesătură asta o să iasă o traistă mai tărziu.Pentru realizarea ei, folosim bumbac, pentru urzeală, este un bumbac de calitate și lâna toarsă, tot de la noi.”
Târgul are porțile deschise și sâmbătă. Intrarea este gratuită.