Mesajul de Paste al Preafericitului Parinte Daniel: Pretutindeni unde putem face binele, sa-l facem
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Preafericitul Parinte Daniel, indeamna credinciosii, in Pastorala de Pasti de anul acesta, sa faca bine oriunde pot, "purtand, in suflet si in fapte, lumina Crucii si bucuria Invierii!".
PF Daniel vorbeste, in mesajul sau de Paste, despre faptul ca multi oameni poarta, astazi, "crucea suferintei, din cauza inmultirii pacatelor, a patimilor egoiste si a relelor de tot felul, din cauza lacomiei sau zgarceniei unora si a saraciei altora, a violentei in familie si in societate, a nedreptatii si nepasarii, a bolilor si singuratatii, a certurilor in familie si a divorturilor, a parasirii copiilor si batranilor s.a", subliniind ca, "in aceasta privinta, se adeveresc cuvintele Mantuitorului Hristos ca «Din pricina inmultirii faradelegii, iubirea multora se va raci» (Matei 24, 12)".
MESAJE DE PASTE: Ce urari le poti trimite celor dragi de Paste
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
RETETE DE PASTE: Obiceiuri culinare internationale pentru masa de Paste
Patriarhul explica, in continuare, de ce este necesara ajutarea semenilor. "Pentru a putea purta crucea multor incercari si a simti ajutorul lui Hristos Cel Rastignit si Inviat este necesar sa ne intarim in credinta, sa sporim rugaciunea si sa savarsim fapte de ajutorare a semenilor nostri, sa fim si noi pentru altii un Simon de la Cirene, care a ajutat pe Iisus sa poarte Crucea Sa pe drumul Golgotei (cf. Luca 23, 26). Asa dupa cum credinciosii care au purtat de bunavoie crucea postului, ca infranare de la bucate de origine animala si de la orice pacat sufletesc si trupesc, primesc lumina, bucuria si binecuvantarea Sfintelor Pasti, tot asa si cei care alina suferinta semenilor lor, prin rugaciune si cuvant de incurajare, prin fapta buna si darnicie, vor simti lumina si bucuria Invierii lui Hristos in inimile lor si binecuvantarea Lui in viata si casele lor", mai spune PF Daniel, in Pastorala.
In acelasi context, Patriarhul BOR arata ca "mai ales in aceste zile, este bine sa aducem bucuria Sfintelor Pasti in casele de copii orfani si batrani, la patul bolnavilor, dar si acolo unde este multa tristete, singuratate si deznadejde, in familiile sarace, indoliate si indurerate".
"Pretutindeni unde putem face binele, sa-l facem purtand, in suflet si in fapte, lumina Crucii si bucuria Invierii! Orice osteneala sau orice jertfa, de acest fel, cuprinde in ea lumina pe care o vesteste Biserica Ortodoxa in ziua de Pasti si in fiecare duminica de peste an, zicand: Iata, prin Cruce a venit bucurie la toata lumea! Sa cultivam, prin rugaciune si cuvant bun, in lumina acestei bucurii pascale, legatura fraterna cu romanii care se afla in afara hotarelor Romaniei sau in diaspora romana", indeamna PF Daniel.
Patriarhul BOR aminteste, in deschiderea Pastoralei, ca "taina Invierii Domnului este nedespartita de Taina Crucii Sale, deoarece Hristos Cel Inviat din morti este Hristos Cel Rastignit".
"Crucea Mantuitorului Hristos este semnul iubirii Sale atotputernice si smerite, facatoare de viata si datatoare de bucurie. In Sfanta Cruce este ascunsa puterea Invierii, iar lumina Invierii este slava Sfintei Cruci. Astfel, Sfanta Cruce nu este doar semn al jertfei si al mortii, ci si semn al Invierii si al biruintei", mai spune PF Daniel, care explica, in continuare, semnificatia Invierii.
RETETE DE PASTE: Pasca fara aluat pentru Paste, cu branza si stafide
RETETE DE PASTE: Friptura de miel la cuptor si gratar
"Invierea Domnului nostru Iisus Hristos este biruinta iubirii Lui smerite asupra pacatului, iadului si mortii. Invierea lui Hristos este ridicarea omului cel muritor, din cauza pacatului, la starea de faptura vesnic vie, creata dupa chipul lui Dumnezeu Cel vesnic viu (cf. Facerea 1, 26), pentru a se impartasi vesnic din iubirea divina a Preasfintei Treimi. Prin Invierea lui Hristos Cel Rastignit se arata ca iubirea omului fata de Dumnezeu si fata de semeni poate fi mai tare decat ura, violenta si moartea. Taria puterii iubirii jertfelnice a lui Hristos se arata atat in Crucea Sa, ca smerenie, cat si in Invierea Sa, ca slava. De aceea, Biserica Ortodoxa nu desparte niciodata Crucea de Inviere", se spune, astfel, in Pastorala.
In acelasi context, PF Daniel vorbeste despre legatura interioara dintre Cruce si Inviere, ca dominanta a intregii spiritualitati ortodoxe liturgice.
"Intrucat, prin Crucea lui Hristos s-a aratat puterea iubirii mantuitoare a lui Dumnezeu (cf. 1 Corinteni 1, 18), noi, crestinii, cinstim Sfanta Cruce si ne facem semnul ei cand ne rugam, dimineata, la pranz si seara, cand incepem un lucru si cand il terminam, in vreme de necaz si in vreme de bucurie. Legatura dintre Cruce si Inviere, dintre suferinta si speranta, osteneala si bucurie, lupta si biruinta, se vede adesea in iubirea jertfelnica a parintilor buni pentru copiii lor, a parintilor duhovnicesti pentru cei pastoriti de ei, a oamenilor harnici si darnici pentru semenii lor aflati in nevoi, in iubirea jertfelnica a celor care lucreaza si se lupta, permanent, pentru binele familiei si al societatii, al poporului si al patriei lor, al tuturor oamenilor pentru care Hristos Domnul a murit si a inviat ca sa daruiasca tuturor mantuire si viata vesnica", arata Patriarhul.
PF Daniel mentioneaza, in acelasi mesaj, ca 2013 este sarbatorit in Patriarhia Romana ca "An omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena", la implinirea a 1700 de ani de la proclamarea de catre Sfantul Imparat Constantin cel Mare a Edictului de libertate religioasa de la Mediolanum (Milano), in anul 313, precizand ca "de semnul Sfintei Cruci este legat un important moment din viata Sfantului Imparat Constantin cel Mare, care a condus ulterior la libertatea acordata crestinilor din Imperiul Roman si la botezul sau".
"Incepand cu Edictul de libertate religioasa din anul 313, Sfantul Imparat Constantin cel Mare devine protector al crestinismului, iar apoi ia multe masuri in favoarea Bisericii crestine, intr-o perioada in care lumea era divizata inca intre paganism si crestinism. (...) In iconografia noastra ortodoxa, Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt reprezentati avand Sfanta Cruce intre ei, intrucat Sfantul Imparat Constantin a descoperit Crucea, ca semn de lumina, pe cer, iar mama sa, Elena, a descoperit Crucea de lemn, in pamant, la Ierusalim. Astfel, intelegem ca Sfanta Cruce leaga cerul si pamantul, prin iubirea nesfarsita si netrecatoare a lui Hristos pentru lume", spune PF Daniel.
In incheierea Pastoralei, Patriarhul adreseaza credinciosilor urari de bine si traditionalul salut pascal: "Cu prilejul Sfintelor Sarbatori ale Sfintelor Pasti, va adresam tuturor parintesti si fratesti doriri de sanatate si mantuire, de pace si bucurie, dimpreuna cu salutul pascal: Hristos a inviat!".
Sursa: Mediafax
Etichete: paste, pasti, mesaje de paste, mesaje de Pasti,
Dată publicare:
03-05-2013 16:24