Mere pentru elevi, din import. Cele romanesti sunt ieftine si "nerentabile"
Marul din scoli este "in pom" si pomul in aer. Roadele programului de aproape 14 milioane de euro, bani europeni si de la bugetul de stat, nu vor ajunge pe bancile elevilor de la 1 noiembrie.
334.000 de tone de mere s-au ingramadit in camarile pomicultorilor romani. Cei aproape 2 milioane de elevi din toata tara ar avea nevoie de mai putin de 1% din recolta de anul acesta.
In mod paradoxal, scolarii le vor gusta pe ale grecilor, insa nu de la 1 noiembrie cum a promis Ministerul Agriculturii. Doar cativa, din opt judete ale tarii, le vor gasi pe banci saptamana viitoare.
De luni, marul ar fi trebuit sa coboare din copac si sa-i "vitaminizeze" pe scolarii din toata tara, insa edilii locali sunt "defazati". In 80% dintre judete, consilierii n-au decis cu ce furnizori de fructe sa bata palma.
Marul cerut de Uniunea Europeana trebuie sa aiba intre 90 si 150 de grame, sa nu fie strivit si sa nu coste mai mult de 3 bani. Multi alesi locali au exclus din start fructele romanesti, desi ar fi putut sa le imparta doua mere romanesti in loc de unul tratat cu foarte multe substante chimice. Pana cand producatorii nostri invata lectia sortarii si depozitarii merelor, o sa ne aprovizionam din straini.
Usor confuzi, directorii scolilor au alta dilema. Marul nu prea face echipa buna cu laptele si cornul.
Totusi, unele patronate din sectorul fructelor sustin ca unii edili nu trag de timp pentru ca sunt prea preocupati de calitatea merelor, ci pentru ca tin la comisionul pe care il vor plati firmele din strainatate.