Mediul toxic de la birou îi fac pe salariați să schimbe companiile. Numeroși români vor un job nou în 2024
2023 a fost un an dificil pentru mulți dintre angajații români. Greu, plin de provocări și incertitudini, așa este descris într-un sondaj recent făcut de o platformă care se ocupă de recrutări.
Din acest motiv, o parte dintre salariați vor să-și schimbe locul de muncă. Pe lângă salariile mici, una dintre problemele invocate este legată de atmosfera toxică de la birou.
56% dintre cei care au participat la sondajul eJobs spun că anul viitor au în plan să își schimbe locul de muncă. Principalele motive sunt legate de salariu și de faptul că nu întrevăd nicio posibilitate de creștere pe plan profesional. În 42,3% dintre cazuri se vorbește și despre mediul toxic de la birou.
Angajat: „Depinde cât de mare este presiunea managerului pe angajați când vor să indeplinească anumite sarcini, stilul de management, colectivul, sunt lucruri pe care unii le consideră toxice, depinde de gradul de tolerare al fiecăruia.”
Angajat: „Momentan e un loc de muncă intermediar. Cel mai probabil o să-l schimb. Colectivul să mă facă să mă simt bine. Să lucrez într-un loc unde să mă simt confortabil, să pot să mă dezvolt. ”
Potrivit specialiștilor în resurse umane, atmosfera toxică dintr-un birou pornește de multe ori de la acei manageri mai puțin pregătiți decât cei din echipa lor, iar din această cauză pun presiune inutilă pe angajați.
Contribuie însă și angajații care confundă mediul profesional cu cel personal și se așteaptă că echipa să îi accepte așa cum sunt, fară să facă vreun efort. Mulți șefi de companii încearcă să elimine mediul toxic din birou prin ieșiri în afara locului de muncă.
Anca Călugăru, platformă de recrutare: „Atunci când lucrezi într-o companie în care nu se comunică suficient, în care lucrurile nu sunt stabile, în care și managerul cere mai mult decât pot angajații oferi în anumit moment, se pot traduce printr-un mediu toxic, pe care angajații nu mai sunt atât de mult dispuși să îl accepte în acest moment.
Vorbim de angajați de orice vârstă, dar predispoziția la schimbare se regăsește mai mult în rândul angajaților tineri 18-24 -25-30. Pe măsură ce crește nivelul de senioritate, observăm un nivel mai ridicat de stabilitate.”
Pe lista de dorințe pentru 2024, mulți angajați au trecut măriri salariale, obținerea unei promovări, dacă se poate să lucreze mai mult de acasă, ori să își deschidă o afacere.
Un alt studiu, făcut de firma de recrutare Artur Hunt, arată că un angajat din trei crede că nu își va putea păstra aceeași slujbă sau una similară până la pensie.