CE si FMI ne someaza sa liberalizam preturile la gaze si electricitate. Cu cat vor creste facturile


Ultimul update: Miercuri 07 Noiembrie 2012 00:40
Data publicarii: Luni 27 Februarie 2012 15:58
Categorie: Stiri Sociale
facturi

Un numar de 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentand 83-86% din total, ar putea plati de anul viitor preturi mai mari la energie si gaze, odata cu inceperea liberalizarii tarifelor.

Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protectie sociala.

Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar. Tarifele reglementate la electricitate platite de populatie urmeaza sa fie eliminate in perioada 2013-1017.

De asemenea, anul viitor va incepe si liberalizarea pretului la gazele furnizate populatiei. Inainte de a incepe liberalizarea, Guvernul va stabili categoriile de consumatori care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile.

Acesti consumatori sunt denumiti consumatori vulnerabili, iar o parte dintre ei vor beneficia de subventie de la stat. In urma consultarilor dintre autoritati cu Comisia Europeana, consumatorul vulnerabil a fost definit drept "clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru a prevenirea acestui risc, beneficiaza de masuri de protectie sociala de natura financiara si de alte facilitati", se arata intr-un document guvernamental obtinut de MEDIAFAX.

In Romania sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate si gaze naturale. Potrivit documentului, numarul consumatorilor vulnerabili este estimat intre 1,15 milioane si 1,4 milioane de clienti (14-17% din total ), astfel ca intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret. Consumatorii vulnerabili vor beneficia de sprijin la cerere, adresata furnizorilor.

Cine scapa de scumpire

Persoanele sau familiile care au un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie vor primi sprijin financiar. Salariul minim pe economie este 700 de lei pe luna. Sprijinul financiar ar urma sa fie introdus concomitent cu eliminarea graduala a tarifului social in trei etape, pe trei transe de venituri, si va consta in reducerea lunara, de catre furnizorul de energie, a facturii cu o suma fixa stabilita anual de prin hotarare de Guvern.

Sumele respective vor fi virate de catre agentiile pentru prestatii sociale de munca judetene in conturile furnizorilor clientilor vulnerabili. "Mecanismul consta in reducerea lunara de catre furnizorul de energie a facturii cu o suma fixa stabiliata anual prin hotarare a Guvernului la propunerea ANRE, a Ministerului Finantelor Publice si a Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, pe baza unui nivel de consum mediu prestabilit care variaza in functie de numarul de persoane din gospodarie si de nivelul trifelor reglementate pentru consumatorii casnici", potrivit documentului mentionat.

Pentru acordarea de facilitati nefiscale sunt propuse persoanele de peste 65 de ani care locuiesc singure sau cu alte persoane de aceeasi varsta, persoanele cu dizabilitati fizice sau mentale sau care sufera de boli grave si persoanele a caror deconectare de la retele de gaze sau electricitate le-ar pune in pericol viata sau sanatatea.

Consumatorii vulnerabili vor fi inclusi intr-o baza de date care urmeaza sa fie realizata in cursul acestui an si vor fi identificati de furnizorii de energie si gaze si de autoritatile locale. Facilitatile nefiscale ar putea fi introduse de ANRE prin reglementari aplicate furnizorilor si distribuitorilor de energie si gaze.

Printre facilitatile nefiscale propuse s-ar putea numara, interzicerea deconectarii de la alimentarea cu gaze si electricitate, verificarea anuala gratuita a contoarelor, aplicarea unor programe de reducere a consumurilor prin distribuirea de mijloace de iluminat si alte echipamente electrocasnice cu consum scazut de electricitate sau constructia de retele "inteligente" de gestiune si contorizare a consumului de energie.

Totodata, furnizorii ar putea fi obligati sa trateze cu prioritate reclamatiile venite de la consumatorii vulnerabili, sa le acorde asistenta la interpretarea facturilor sau sa le deconteze factura in numerar la domiciliu. Masurile de protectie sociala si criteriile de eligibilitate urmeaza sa fie stabilite prin legi speciale, iar facilitatile pe care acesti consumatori le vor primi vor fi elaborate de ANRE.

Comisia Europeana a trimis luni Romaniei avize motivate privind incalcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pietelor energiei eletrice si gazelor naturale, si ar putea transmite cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene daca nu primeste un raspuns in termen de doua luni. Directivele privind energia electrica si gazele trebuiau transpuse in legislatia nationala de catre statele membre pana la 3 martie 2011.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO