CE si FMI ne someaza sa liberalizam preturile la gaze si electricitate. Cu cat vor creste facturile

facturi

Un numar de 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentand 83-86% din total, ar putea plati de anul viitor preturi mai mari la energie si gaze, odata cu inceperea liberalizarii tarifelor.

Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protectie sociala.

Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar. Tarifele reglementate la electricitate platite de populatie urmeaza sa fie eliminate in perioada 2013-1017.

De asemenea, anul viitor va incepe si liberalizarea pretului la gazele furnizate populatiei. Inainte de a incepe liberalizarea, Guvernul va stabili categoriile de consumatori care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile.

Acesti consumatori sunt denumiti consumatori vulnerabili, iar o parte dintre ei vor beneficia de subventie de la stat. In urma consultarilor dintre autoritati cu Comisia Europeana, consumatorul vulnerabil a fost definit drept "clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici care, din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru a prevenirea acestui risc, beneficiaza de masuri de protectie sociala de natura financiara si de alte facilitati", se arata intr-un document guvernamental obtinut de MEDIAFAX.

Citește și
pompa benzina, peco, motorina
Benzina si motorina in 2012. Petrom: "Continuam politica de crestere moderata a preturilor"
Strategia iubitei lui Oprescu pentru a recupera vila din Primăverii cumpărată pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea

In Romania sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate si gaze naturale. Potrivit documentului, numarul consumatorilor vulnerabili este estimat intre 1,15 milioane si 1,4 milioane de clienti (14-17% din total ), astfel ca intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret. Consumatorii vulnerabili vor beneficia de sprijin la cerere, adresata furnizorilor.

Cine scapa de scumpire

Persoanele sau familiile care au un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie vor primi sprijin financiar. Salariul minim pe economie este 700 de lei pe luna. Sprijinul financiar ar urma sa fie introdus concomitent cu eliminarea graduala a tarifului social in trei etape, pe trei transe de venituri, si va consta in reducerea lunara, de catre furnizorul de energie, a facturii cu o suma fixa stabilita anual de prin hotarare de Guvern.

Sumele respective vor fi virate de catre agentiile pentru prestatii sociale de munca judetene in conturile furnizorilor clientilor vulnerabili. "Mecanismul consta in reducerea lunara de catre furnizorul de energie a facturii cu o suma fixa stabiliata anual prin hotarare a Guvernului la propunerea ANRE, a Ministerului Finantelor Publice si a Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, pe baza unui nivel de consum mediu prestabilit care variaza in functie de numarul de persoane din gospodarie si de nivelul trifelor reglementate pentru consumatorii casnici", potrivit documentului mentionat.

Pentru acordarea de facilitati nefiscale sunt propuse persoanele de peste 65 de ani care locuiesc singure sau cu alte persoane de aceeasi varsta, persoanele cu dizabilitati fizice sau mentale sau care sufera de boli grave si persoanele a caror deconectare de la retele de gaze sau electricitate le-ar pune in pericol viata sau sanatatea.

Consumatorii vulnerabili vor fi inclusi intr-o baza de date care urmeaza sa fie realizata in cursul acestui an si vor fi identificati de furnizorii de energie si gaze si de autoritatile locale. Facilitatile nefiscale ar putea fi introduse de ANRE prin reglementari aplicate furnizorilor si distribuitorilor de energie si gaze.

Printre facilitatile nefiscale propuse s-ar putea numara, interzicerea deconectarii de la alimentarea cu gaze si electricitate, verificarea anuala gratuita a contoarelor, aplicarea unor programe de reducere a consumurilor prin distribuirea de mijloace de iluminat si alte echipamente electrocasnice cu consum scazut de electricitate sau constructia de retele "inteligente" de gestiune si contorizare a consumului de energie.

Totodata, furnizorii ar putea fi obligati sa trateze cu prioritate reclamatiile venite de la consumatorii vulnerabili, sa le acorde asistenta la interpretarea facturilor sau sa le deconteze factura in numerar la domiciliu. Masurile de protectie sociala si criteriile de eligibilitate urmeaza sa fie stabilite prin legi speciale, iar facilitatile pe care acesti consumatori le vor primi vor fi elaborate de ANRE.

Comisia Europeana a trimis luni Romaniei avize motivate privind incalcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pietelor energiei eletrice si gazelor naturale, si ar putea transmite cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene daca nu primeste un raspuns in termen de doua luni. Directivele privind energia electrica si gazele trebuiau transpuse in legislatia nationala de catre statele membre pana la 3 martie 2011.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
Citește și...
Rompetrol a scumpit benzina si motorina dupa ce OMV Petrom a majorat preturile la maxime absolute
Rompetrol a scumpit benzina si motorina dupa ce OMV Petrom a majorat preturile la maxime absolute

La doar o zi dupa ce cea mai mare companie petroliera din Romania, grupul OMV Petrom, a majorat preturile carburantilor, Rompetrol scumpeste si ea combustibilii.

Benzina si motorina in 2012. Petrom:
Benzina si motorina in 2012. Petrom: "Continuam politica de crestere moderata a preturilor"

Piata de gaze naturale a crescut anul trecut cu 3%, la 14,2 miliarde metri cubi, sustinuta de evolutia industriei, in timp ce piata de carburanti a fost stabila, dar afecatata de scaderea puterii de cumparare a populatiei.

Anul trecut preturile au crescut mai putin ca niciodata, insa doar pe hartie. Topul scumpirilor
Anul trecut preturile au crescut mai putin ca niciodata, insa doar pe hartie. Topul scumpirilor

Oficial ne merge bine, vorba cantecului. In statistici, daca ne uitam pe cifrele din 2011, am avut cea mai mica inflatie de la Revolutie incoace, iar preturile n-au crescut, cu mai mult de 3%.

Recomandări
„Voi muri în închisoare”. Fragmente care dau fiori din memoriile lui Aleksei Navalnîi au fost publicate în avans
„Voi muri în închisoare”. Fragmente care dau fiori din memoriile lui Aleksei Navalnîi au fost publicate în avans

„Îmi voi petrece restul vieţii în închisoare şi voi muri aici”, scria Aleksei Navalnîi cu doi ani înaite de a muri, în februarie, într-o închisoare din Rusia, potrivit primelor extrase publicate din memoriile postume.

 

Povestea a doi români care s-au mutat cu cei 8 copii ai lor într-o casă abandonată din Franța. Proprietarii au chemat poliția
Povestea a doi români care s-au mutat cu cei 8 copii ai lor într-o casă abandonată din Franța. Proprietarii au chemat poliția

Doi români și cei opt copii ai lor au pătruns într-o casă veche, neocupată, din orașul francez Poitiers, s-au adăpostit în ea și au început să o renoveze. Ulterior, însă, proprietarii au chemat poliția, scrie La Nouvelle République.

Agenţia S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă. „Este un mesaj pozitiv pentru investitori”
Agenţia S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă. „Este un mesaj pozitiv pentru investitori”

Agenţia de rating S&P a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale şi perspectiva stabilă ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, anunţă Ministerul Finanţelor.