Anul trecut preturile au crescut mai putin ca niciodata, insa doar pe hartie. Topul scumpirilor
Oficial ne merge bine, vorba cantecului. In statistici, daca ne uitam pe cifrele din 2011, am avut cea mai mica inflatie de la Revolutie incoace, iar preturile n-au crescut, cu mai mult de 3%.
Asta in medie, insa, pentru ca la produsele de baza - preturile au explodat. Campion absolut este zaharul, care s-a scumpit cu aproape 20%, dar platim sensibil mai mult si pentru oua, lapte sau ulei.
Cei mai loviti de situatie sunt pensionarii care cutreiera tot orasul ca sa isi cumpere de mancare.
Branza s-a scumpit cu peste 20 de procente, dar oficial pretul a urcat cu doar 5%.
Painea s-a scumpit in ultimele 12 luni cu 36% si nu cu doar 5 procente, cat indica rata anuala a inflatiei.
'Iarna ne incurca oricum socotelile pentru ca nu mai putem cumpara din piete fructe si legume romanesti, iar hipermarketurile abunda in marfuri de import: ardei rosu, verde sau galben din Turcia, Olanda si Spania. Evident ca acum preturile sunt de 5-6 ori mai mari fata de cele din vara.
Teoretic, de aici incolo inflatia ar trebui sa se mentina la un nivel scazut, practic vom vedea cu totii ce se va intimpla atunci cand vom merge la cumparaturi.
Inflatia anuala a batut record dupa record la finalul anului trecut si a incheiat 2011 la un nou minim de dupa Revolutie, de doar 3,14%. Asta inseamna ca preturile n-au mai crescut alarmant, insa aceasta nu a fost regula generala. Au fost si marfuri sau servicii cu majorari de preturi consistente.
In ultimele 12 luni, cele mai multe marfuri alimentare s-au scumpit exagerat.
Dintre alimente, zaharul s a scumpit cel mai mult, cu aproape 19 procente, iar ouale cu mai bine de 15%. Mierea, faina, uleiul si laptele s au scumpit si ele cu pana la zece procente.
Din pacate, de trei luni tot cresc preturile oualelor si legumelor pentru ca nu ne mai ajuta vremea buna si agricultura. Intr-o singura luna, ouale s au scumpit cu peste 10 procente.
Vesti proaste si la celelalte capitole. Fata de sfarsitul anului trecut, energia termica s a scumpit cu aproape 25%. Transportul pe calea ferata costa cu 19% mai mult, la fel si serviciile de apa si salubritate.
CELE MAI MARI SCUMPIRI
Zahar 18,65%
Oua 15,37%
Miere 8,39%
Faina 8,10%
Ulei 5,52%
Lapte 5,50%
Energie termica 24,8%
CFR 19,68%
Energie electrica 5,03%
Apa, canal, salubritate 19,98%