Marmureanu: Va fi cutremur de pana in 7 grade in perioada urmatoare
UPDATE: Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, sustine ca nu se asteapta, in perioada urmatoare, la un cutremur devastator in Romania, insa cu toate acestea se vor resimti unele de intensitate medie.
"Cutremure sunt, vor fi... pentru ca traim in aceasta zona, dar cutremure catastrofale de peste 7 nu se pune problema acuma. Iar daca vor fi pana la 7 nu le putem opri. De obicei la 10-12 ani este un cutremur in jur de 6 si ceva. A fost unul in 2004, deci poate sa fie in 14, 15, 16, 17. Pot sa fie si e normal", a declarat Marmureanu.
Asadar, un cutremur de magnitudine 6 pe scara Richter s-ar putea produce in perioada urmatoare. Cel mare, de peste 7 grade, nu este insa de luat in calcul prea curand din punctul de vedere al specialistilor.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
La Institutul National de Fizica Pamantului seismele mici, de care am tot auzit in ultimele zile, sunt monitorizare. Chiar si joi s-a inregistrat unul de 3,18 pe scara Richter. Inseamna ceva aceasta activitate din zona Vrancea?
"Nu ne intereseaza in analizele noastre aceste cutremure pana in 7 pentru ca nu sunt relevante pentru siguranta si riscul populatiei", a mentionat Marmureanu.
Revenind la cutremurul de 6 grade pomenit de profesorul Marmureanu, aceasta nu ar trebui sa fie un pericol nici macar pentru cladirile deja afectate in 1977, spun expertii in constructii.
Specialistii insista insa: autoritatile ar trebui sa termine ce au inceput timid, si anume sa consolideze cladirile foarte vechi. Cele care se pot prabusi chiar daca ar avea loc un cutremur de mai mica intensitate. Pentru astfel de cazuri sunt pregatiti sa intervina cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.
Statistic vorbind, ultimele cutremure cu o magnitutdine cuprinsa intre 6 si 7 pe Richter au avut loc o data la 14 ani. Ultimul in 2004. Cele devastatoare, de peste 7, spun specialistii, sunt mult mai rare. In Romania, un asemenea seism are loc o data la o jumatate de secol.
Din fericire, in zona Vrancei cele mai multe miscari ale scoartei au loc la adancimi foarte mari de peste 80 de kilometri, ceea ce face ca efectele sa fie resimtite incepand cu Moldova, continuand cu Ucraina si pana in Rusia.
Campania Stirilor ProTv "Exista viata dupa cutremur!" a atras atentia autoritatilor ca la un un seism de peste 7 pe Richter peste 2.000 de cladiri si vechi si noi din toata tara ar putea sa cada. Cel mai afectat ar fi, desigur, Bucurestiul, unde 300 de imobile sunt cu risc major si alte 300 ar suferi daune importante.