Marmureanu: Va fi cutremur de pana in 7 grade in perioada urmatoare

Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 02:48
Data publicarii: Vineri 26 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Social

UPDATE: Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, sustine ca nu se asteapta, in perioada urmatoare, la un cutremur devastator in Romania, insa cu toate acestea se vor resimti unele de intensitate medie.

"Cutremure sunt, vor fi... pentru ca traim in aceasta zona, dar cutremure catastrofale de peste 7 nu se pune problema acuma. Iar daca vor fi pana la 7 nu le putem opri. De obicei la 10-12 ani este un cutremur in jur de 6 si ceva. A fost unul in 2004, deci poate sa fie in 14, 15, 16, 17. Pot sa fie si e normal", a declarat Marmureanu.

Asadar, un cutremur de magnitudine 6 pe scara Richter s-ar putea produce in perioada urmatoare. Cel mare, de peste 7 grade, nu este insa de luat in calcul prea curand din punctul de vedere al specialistilor.

La Institutul National de Fizica Pamantului seismele mici, de care am tot auzit in ultimele zile, sunt monitorizare. Chiar si joi s-a inregistrat unul de 3,18 pe scara Richter. Inseamna ceva aceasta activitate din zona Vrancea?

"Nu ne intereseaza in analizele noastre aceste cutremure pana in 7 pentru ca nu sunt relevante pentru siguranta si riscul populatiei", a mentionat Marmureanu.

Stiti ce sa faceti in caz de cutremur? Niciodata sa nu parasiti locuinta!

Revenind la cutremurul de 6 grade pomenit de profesorul Marmureanu, aceasta nu ar trebui sa fie un pericol nici macar pentru cladirile deja afectate in 1977, spun expertii in constructii.

Specialistii insista insa: autoritatile ar trebui sa termine ce au inceput timid, si anume sa consolideze cladirile foarte vechi. Cele care se pot prabusi chiar daca ar avea loc un cutremur de mai mica intensitate. Pentru astfel de cazuri sunt pregatiti sa intervina cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Statistic vorbind, ultimele cutremure cu o magnitutdine cuprinsa intre 6 si 7 pe Richter au avut loc o data la 14 ani. Ultimul in 2004. Cele devastatoare, de peste 7, spun specialistii, sunt mult mai rare. In Romania, un asemenea seism are loc o data la o jumatate de secol.

Din fericire, in zona Vrancei cele mai multe miscari ale scoartei au loc la adancimi foarte mari de peste 80 de kilometri, ceea ce face ca efectele sa fie resimtite incepand cu Moldova, continuand cu Ucraina si pana in Rusia.

Campania Stirilor ProTv "Exista viata dupa cutremur!" a atras atentia autoritatilor ca la un un seism de peste 7 pe Richter peste 2.000 de cladiri si vechi si noi din toata tara ar putea sa cada. Cel mai afectat ar fi, desigur, Bucurestiul, unde 300 de imobile sunt cu risc major si alte 300 ar suferi daune importante.

Am putea avea un cutremur de 4,7 pe scara Richter pana la sfarsitul anului!

Am putea avea un cutremur de 4,7 pe scara Richter pana la sfarsitul anului!

elevi

Pentru prima dată după 15 ani, structura învățământului liceal se poate schimba

Câți bani a recuperat statul de la Arpi, din cele 1.000 de amenzi date când trăia pe străzi

Industria lânii, pe cale de dispariție în România. Străinii fac haine de mii de euro din ea

Românii care au transformat bijuteriile arhitecturale în afaceri de succes

La doi paşi de Bucureşti, o comună nu are canalizare, deşi ţevile sunt montate. "Trăim ca în Evul Mediu"

Dragobetele "nătâng" de odinioară a devenit un tânăr chipeş, după 1990

indragostiti

Cadourile pe care le oferă românii de Dragobete. Obiectele care au ajuns pe lista neagră

DRAGOBETE, TRADITII si OBICEIURI. Sarbatoarea iubirii la romani e si un simbol al primaverii

Mesajul unui brașovean către un prahovean care a parcat pe patru locuri: ”Bine ai venit în Ardeal!”

Premierul Dăncilă a discutat cu familia regală despre Centenar

Icoana Maicii Domnului, "Grabnic Ascultătoare", adusă în Capitala pentru Duminica Ortodoxiei

Diana, tânăra care a renunțat la cadouri de ziua ei și le-a cerut, în schimb, prietenilor să doneze sânge