Motivul "romanesc" pentru care autoritatile vor sa amane legea risipei alimentare care a intrat deja in vigoare
Idee europeana, implementare romaneasca. De pe 21 mai a intrat in vigoare legea risipei alimentare, prin care marile magazine ar fi fost obligate sa doneze alimentele care sunt aproape de termenul de expirare.
Donatii nu se fac insa, pentru ca nimeni nu stie cum. Daca initial Ministerul Agriculturii nu a publicat normele de aplicare, acum vrea sa amane toata povestea pana la sfarsitul anului. De ce? Expertii din minister promit sa realizeze o varianta mai buna a acestei legi.
21 mai este ziua in care Legea Risipei Alimentare a intrat in vigoare. O lege prezentata prima data in Parlament in iunie, 2015. Actul normativ a fost plimbat prin comisii si modificat de cateva ori, pana in octombrie, 2016, cand a fost adoptat de Camera Deputatilor.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Tot in toamna legea a fost promulgata de Presedintele Romaniei.
Florin Alexe, initiatorul legii: "A fost un vot unanim pentru aceasta lege. Inclusiv PSD-ul, care l-a trimis pe domnul ministru la Agricultura, a votat pentru aceasta lege."
Ministerul Agriculturii ar fi trebuit, conform legii, sa adopte normele de aplicare pana acum. Proiectul a fost facut, dar munca in zadar. Ministrul s-a razgandit intre timp si vrea sa dea o ordonanta de urgenta ca sa amane termenul de intrare in vigoare a legii, pana in decembrie, 2017.
Un grup de experti lucreaza deja la imbunatatirea textului. Intre timp, comerciantii nu stiu ce au de facut.
Ideea legii e buna, dar multe lucruri sunt neclare, spun marile magazine, producatorii si procesatorii. De exemplu, cui ar trebui sa doneze?
Multe dintre alimentele aflate aproape de termenul de expirare sunt donate acum, spun reprezentantii magazinelor si cei ai procesatorilor. Insa pe baza unor contracte de sponsorizare, nu pe baza legii.
Totusi, studiile arata ca e nevoie de rigoare nu doar in randul magazinelor, ci chiar in educatia fiecaruia dintre noi.
Cea mai mare risipa de alimente o facem noi, consumatorii, care cumparam mai mult decat avem nevoie. Mai exact, jumatate din mancarea aruncata la gunoi in Romania, arata un studiu al Ministerului Mediului.
Mai mult decat intreaga industrie alimentara, restaurante si hoteluri la un loc. In timp ce risipa alimentara in cazul magazinelor este de 7% din total.
Aceste cifre ne plaseaza printre primele zece tari europene la capitolul risipa alimentara.