Profilul romanului care arunca cel mai des mancarea la gunoi. Cate kilograme de alimente sunt risipite de o familie anual
Orasenii pana in 35 de ani, cu studii universitare si bani suficienti cat sa nu-si dea seama, ori sa nu le pese de risipa, arunca cel mai des mancarea la gunoi.
10% din alimentele cumparate ajung in tomberon: mancare gatita, legume si lactate, in conditiile in care Romania se numara printre tarile europene cu cel mai slab nivel de trai.
"Ce ati aruncat ultima data?
Un ciolan..
Si fructe, legume, iaurturi?
Da, da.
Si care e solutia?
Sa mancam inainte sa venim la cumparaturi, sa luam mai putin
Si o aplicati?
Nu.
De ce?
Cred ca pentru ca nu ne lipsesc bani."
In cateva cuvinte, acest barbat reuseste sa schiteze profilul romanului care consuma aproximativ 80% din mancarea si produsele alimentare cumparate. Peste 10 la arunca la gunoi.
Potrivit ministerului Agriculturii, are cel mult 35 de ani, studii superioare, cumpara mai ales din marile magazine, locuieste intr-un oras mare si castiga peste 3.500 de lei lunar. Femeile se dovedesc mai cumpatate, barbatii mai putin.
Milioane de romani cumpara din hypermarkturi. Acolo, produsele sunt asezate pe rafturi strategic, ca sa ne atraga, iar lor li se adauga presupuse promotii. Multi isi umplu cosurile, mai ales daca ajung la cumparaturi la doua saptamani, pentru ca nu au timp.
Asa se face, spune ministerul Mediului, ca oamenii arunca deseuri alimentare cat industria prelucratoare, comericantii si hotelurile la un loc.
Studiul mai arata ca o familie cu 2 membri arunca 3 kg si jumatate lunar, adica 170 de kg anual. Si sunt romani care, atentie, risipesc aproape 490 de kg de alimente anual.
Sperand ca magazinele vor face mai putina risipa, oficialii au promulgat in noiembrie anul trecut legea care ii obliga pe comercianti sa doneze alimentele aflate aproape de data expirarii. Intra in vigoare peste doua saptamani, insa nu are norme de aplicare, asa ca nu va fi pentru moment respectata.